Política

El Congrés veta la tramitació de la llei de lliure determinació

ERC, Amaiur i el BNG denuncien un intent de censura

Avisen que faran el que calgui perquè hi hagi debat

La mesa del Congrés ha frenat en sec la possibilitat d'obrir un debat sobre l'autodeterminació que ERC, Amaiur i el BNG havien intentar introduir a la cambra a través d'una proposició de llei per la qual es reconeix aquest dret als diversos pobles de l'Estat. El pretext del PP és que la iniciativa contenia errors tècnics a banda de subratllar que inclou una reforma constitucional que s'ha de plantejar en un altre format. Els grups impulsors van denunciar que tot plegat són excuses de mal pagador per evitar una discussió “perfectament democràtica”.

Diputats de les tres formacions van comparèixer ahir en roda de premsa per anunciar que la seva ofensiva no s'aturarà i que faran el que calgui per intentar aixecar el vet i, si cal, no descarten recórrer fins al Tribunal Constitucional per aconseguir que “un debat que ja és al carrer pugui plantejar-se en aquesta cambra”, coincidien a dir els promotors.

En tot cas, els membres del PSOE i CiU a la mesa es van mostrar partidaris de no impedir que l'assumpte es discutís en el ple, però la majoria del PP és la que preval. En vista d'això, els diversos portaveus independentistes van lamentar ahir l'esperit “antidemocràtic” exhibit pel grup de Rajoy. “No entenem la censura. Estem en el nostre dret i acabarem parlant d'autodeterminació en aquest parlament”, sentenciava Bosch.

LES FRASES

Qui és la mesa del Congrés per interpretar si la proposició busca una reforma constitucional o no? Això correspon al TC
El que no té sentit és que el que ja és present al carrer no es pugui discutir en aquesta cambra
Alfred Bosch
portaveu d'erc
Hi ha una actitud de censura i de falta de cultura democràtica que vol impedir aquest debat
Mikel Errekondo
portaveu d'amaiur
Aquest vet evidencia una posició absolutament antidemocràtica del grup de la majoria
Olaia Fernández
portaveu del bng
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.