Política

El govern replica que el 90% dels edils ja no tenen sou

Ortega esgrimeix el compromís de l'Estat de respectar les competències de la Generalitat en règim local

La vicepresidenta retreu a Montoro que hagi donat una imatge “distorsionada i injusta” del món local

El govern català va insistir ahir a tractar l'anunci de Cristóbal Montoro com un globus sonda sense conseqüències pràctiques a Catalunya, tot i convocar una roda de premsa d'urgència de la vicepresidenta, Joana Ortega, per advertir precisament l'executiu de Mariano Rajoy que no tolerarà ingerències. La Generalitat té transferides les competències exclusives pel que fa a la regulació del règim local i a més un compromís de l'administració estatal de no buscar el xoc competencial en aquest àmbit que Ortega va esgarrapar al secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, l'estiu passat, després que es presentés un primer informe que ja plantejava una retallada en el món local. Compromís que, segons Ortega, s'ha reiterat en cada comunicació telefònica mantinguda entre el Departament de Governació i el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. L'última, van precisar fonts de Governació, ahir, mentre el ministre Montoro desgranava els detalls de l'informe que va traslladar al Consell de Ministres i posava com a exemple la incidència que la reforma tindria a l'Ajuntament de Barcelona.

Hi ha més coses que no quadren. Ortega es va mostrar “escèptica” amb la suma d'estalvi que Montoro va dir que comportaria la reforma –7.129 milions fins al 2015–, perquè tot i que segons el ministre el 82% dels regidors quedarien sense cobrar, segons la Generalitat ja són més del 90% dels 9.137 edils que hi ha a Catalunya els que ni tenen dedicació exclusiva ni sou assignat –cosa que no exclou que cobrin dietes, per assistir als plens, per exemple.

A parer d'Ortega, a més, l'anunci de Montoro pot transmetre una imatge “distorsionada i injusta” del món local, que “ni gestiona malament ni malbarata recursos”, va vindicar. Proves? El 2011, la mitjana dels comptes de les administracions locals catalanes es va saldar amb dèficit zero, va afirmar.

El govern interpreta, a més, que l'informe d'Hisenda elevat ahir al Consell de Ministres invalida l'anterior que l'executiu de Rajoy havia estudiat pel mateix assumpte, el que al juliol ja plantejava agrupar sota el paraigua de les diputacions els serveis bàsics dels municipis de menys de 20.000 habitants, que a Catalunya són un 93% del total. En tot cas, la vicepresidenta va recordar que la Generalitat prepara la seva pròpia llei de governs locals, que es preveu que el Parlament tramiti aquest estiu, i va instar Montoro que, si vol “actuar amb responsabilitat”, comenci per eliminar la delegació del govern estatal i els ministeris dedicats a competències transferides a les autonomies com ara els de sanitat, cultura i educació. “Suposaria un estalvi molt important”, va declarar.

Escoltant Montoro, sembla que tots els regidors cobrin un sou i tinguin dedicació exclusiva, i això és completament fals
Tenim competència exclusiva en règim local; ho diu la llei, i la legalitat l'hem de complir tots
Joana Ortega
vicepresidenta del govern

Rebuig frontal d'ERC, el PSC i ICV-EUiA

Una “involució total” en forma de relegació dels ens locals a “simples executors de la voluntat del govern espanyol”, executada aprofitant la coartada que ofereixen els imponderables econòmics i que significaria “una vulneració inacceptable del marc competencial català”. Així va definir ERC els plans del govern espanyol, via comunicat del secretari de política municipal dels republicans, Marc Sanglas.

Amb similar terminologia, i grau de duresa, es van expressar el PSC i ICV-EUiA. El líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, que va anunciar que presentarà esmenes a la reforma que volen impulsar els populars quan arribi el tràmit parlamentari, interpreta que la intenció de l'executiu de Rajoy és “recentralitzar Espanya”, i creu que el que aconseguiria seria treure “possibilitats” als municipis perquè facin “el que han de fer”.

Al seu torn, la portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, va qualificar la reforma plantejada d'“ofensiva de privatització i desmantellament del món local” i d'“atac a la cohesió social i als serveis públics que avui ofereixen els ajuntaments”. Ortiz va criticar, a més, que el govern espanyol assenyali les retribucions dels edils com el problema. “És fals, populista i una cortina de fum”, va etzibar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.