Política

CiU i ERC apunten el CNI

Exigeixen explicacions sobre si l'agència estatal d'espionatge és darrere les escoltes generalitzades de Método 3

Duran ho vincula amb les acusacions rebudes abans del 25-N

CiU i ERC han obert un nou front en el cas d'espionatge en massa a polítics, empresaris i periodistes, bona part catalans, destapat l'última setmana arran de filtracions d'investigacions fetes els últims anys per l'agència de detectius Método 3, que ahir precisament va generar les primeres quatre detencions. Tots dos partits van demanar explicacions sobre la possible implicació del Centro Nacional de Inteligencia (CNI) estatal en la trama, i van donar així credibilitat a les informacions en aquest sentit sorgides arran d'un tuit de José Manuel Sánchez Fornet, secretari general del Sindicat Unificat de la Policia (SUP), en què afirmava que “els serveis secrets de tots els països, fins i tot d'Espanya, tenen agències de detectius i empreses de seguretat com a tapadores”, i assenyalava tot seguit Método 3 com una de les que passaria al CNI “informació d'interès”.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar per escrit la compareixença del director del CNI, Félix Sanz, davant la comissió de despeses reservades del Congrés perquè aclareixi els treballs que hagi pogut encarregar a Método 3 sobre dirigents catalans, i expliqui si no hi ha hagut “guerra bruta” contra CiU per motius electorals. Duran evitava vincular-ho directament al procés sobiranista, però denunciava en aquest sentit un “nexe d'unió” entre el seguiment que el 2010 l'agència de detectius va fer a l'empresari Jordi Pujol Ferrussola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, la trobada aquell any de la seva exparella amb la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, en què li revelava els seus suposats negocis irregulars –trobada que també va ser espiada per Método 3, i que ara ha destapat la resta de casos– i les filtracions al diari El Mundo durant la campanya electoral del 25-N, en què es vinculava la família Pujol, i la d'altres dirigents de CiU com Artur Mas, a comptes bancaris a Suïssa, citant com a font l'esborrany d'un suposat informe policial de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF), de què ningú es responsabilitzaria al final. “És evident que hi ha fets estranys”, constatava Duran per justificar la petició de compareixença, que confia que el PP no vetarà.

Una altra de les suposades espiades, la seva companya a UDC i vicepresidenta, Joana Ortega, confessava ahir que no en té constància, si bé demana que la justícia ho investigui “amb celeritat”.

Més agents a Catalunya

ERC, pel seu cantó, coincidia ahir en la denúncia de CiU, i anunciava la presentació d'una bateria de preguntes al Congrés perquè s'aclareixi si el CNI ha encarregat serveis d'espionatge polític a Catalunya, tant a Método 3 com a altres agències privades. “Si fos així seria un escàndol”, afirmava la portaveu, Anna Simó. El partit, de fet, anava més enllà, i denunciava que l'agència secreta estatal ha incrementat els seus efectius per vigilar els responsables polítics catalans que han emprès el procés sobiranista, derivant-hi agents que fins ara estaven destinats a la lluita contra el terrorisme islamista. ERC, que està vetada a la comissió de secrets oficials del Congrés on el CNI rendeix comptes, també preguntarà a la cambra estatal sobre l'estructura de l'agència d'espionatge a Catalunya i el seu paper en la vigilància de l'independentisme.

Demandes a tràmit

Sánchez-Camacho, mentrestant, confirmava que han estat admeses a tràmit tant la demanda civil presentada al jutjat de primera instància número 21 de Barcelona contra Método 3 per delicte contra la intimitat, com la denúncia penal que va posar davant la Policía Nacional. El jutjat, a més, va acceptar les mesures cautelars que havia demanat Camacho, com ara l'entrega del llibre de registre de l'agència de detectius i la prohibició que es difongui totalment o parcialment la conversa en què va ser espiada amb María Victoria Álvarez, l'exparella de Jordi Pujol fill. Camacho, a més, va demanar explicacions a CiU sobre la suposada vigilància encarregada en el passat per l'ara conseller de Justícia, Germà Gordó, sobre el d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, en un fet que trobaria “gravíssim”.

El PSC, que també tindria investigats com ara l'expresident José Montilla i els exconsellers Xavier Sabaté i Joaquim Llena, va dir, en canvi, que no denunciarà res mentre no es demostri judicialment que les suposades escoltes són certes. Mentre que Camacho recordava que se n'han denunciat a tot l'Estat, i trobava “ridícul” que es relacioni l'aparició de nous casos amb el procés sobiranista, Balmón insinuava el contrari: “A algú l'interessa quan vol propagar tantes coses; les coses no es produeixen perquè sí.” C's va reclamar la dimissió dels dirigents del PSC, CiU i el PP si es demostra que van encarregar els serveis d'espionatge.

LES FRASES

Volem saber les vinculacions entre el CNI i Método 3
Anna Simó
portaveu d'erc
És evident que hi ha fets estranys [...]. Hi pot haver guerra bruta
Josep Antoni Duran i Lleida
secretari general de ciu

Al servei de la integritat territorial

Tal com es defineix en el seu web, el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) és l'òrgan estatal que ha de facilitar al president “la informació, l'anàlisi, els estudis i les propostes que permetin prevenir i evitar qualsevol perill, amenaça o regressió contra la independència o integritat territorial d'Espanya, els seus interessos nacionals i l'estabilitat de l'estat de dret i de les seves institucions”. És el govern estatal, així, el que cada any en fixa els objectius prioritaris, dels quals ha d'obtenir informació “que no es troba en els canals tradicionals”, i “utilitzant els seus propis mitjans”. L'ens, que es nodreix de fons reservats, s'empara en dues lleis específiques que regulen el control judicial previ de les seves activitats. Els informes els sol passar als ministeris de l'Interior, Defensa o Afers Estrangers, que són els que prenen decisions polítiques. El 2004, va ser una filtració del CNI la que va fer pública la polèmica reunió del vicepresident Carod-Rovira amb integrants d'ETA a Perpinyà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.