Política

Contraespionatge

El govern constitueix un grup de treball per analitzar i contrarestar els casos d'espionatge

Exigeix a l'Estat que els Mossos d'Esquadra participin en les investigacions

La vicepresidenta Ortega presenta una denúncia

El govern no vol quedar relegat en un segon pla en l'afer d'espionatge a Catalunya. Està tip de llevar-se cada matí amb notícies que esquitxen partits, alts càrrecs o consellers sense saber si són “irregularitats” o si tenen una “intencionalitat” política per desestabilitzar el procés català. És per aquest motiu que ha passat a l'acció i ahir va constituir un grup de treball per arribar al “fons” d'aquesta qüestió i poder rentar la imatge de Catalunya, que alguns intenten que sembli “un fangar”, com va ressaltar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. En l'argot del món dels espies, que ara està tant de moda, aquesta decisió es podria interpretar com un contraespionatge.

Aquesta comissió estarà integrada per representants de tres departaments –Presidència, Justícia i Interior– amb uns objectius concrets: posar en comú la informació relacionada amb aquests episodis i els contractes que l'administració hagi pogut fer amb alguna de les empreses implicades, sobretot Método 3, i coordinar i promoure les actuacions operatives, judicials i polítiques que es puguin dur a terme.

Homs va insistir que a Catalunya no hi ha una trama d'espionatge a gran escala, tot i que sí que va admetre que s'està trencant la “confiança” de la ciutadania en l'estat de dret. També va subratllar que aquests fets que estan sortint a la llum pública són “xocants”, i va recalcar que hi ha d'haver “transparència”. En aquest sentit, tant CiU com ERC ja han demanat explicacions al Congrés dels Diputats sobre la presumpta implicació del CNI en els fets.

Un altre capítol d'aquest serial d'espies és la guerra oberta entre l'Estat i la Generalitat en el camp policial. Els Mossos d'Esquadra han estat exclosos de les investigacions, un fet que ha causat un gran malestar dins el govern. Ahir, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va acusar La Moncloa de ser “deslleial” i va posar el cos policial català a disposició del ministeri fiscal i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per la seva part, Homs va recordar que sense els Mossos no es podria arribar a esclarir tot aquest cas.

Enmig d'un ambient molt enrarit, la vicepresidenta, Joana Ortega, va presentar ahir una denúncia als Mossos perquè, segons algunes informacions, ha estat víctima d'espionatge. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, també està estudiant fer el mateix.

LES REACCIONS

Que al nostre país últimament passen coses que no tenen gaire explicació resulta més que evident
No és veritat que Catalunya sigui un gran fangar. N'hi ha que intenten presentar una imatge que no és real
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

Tres informes de la mateixa agència

En aquest afany per intentar ser transparents, el govern ha detectat fins ara tres informes que l'empresa de detectius Método 3 i algunes de les seves deu filials van fer per a la Generalitat en l'època del tripartit. Un data del 2008 i va ser encarregat per la conselleria d'Agricultura per analitzar el sector de l'avellana i la implantació de la fruita seca a Catalunya –va costar uns 30.000 euros–. Aquest estudi ja va estar envoltat de polèmica perquè formava part d'una setantena d'informes que després d'una agra i llarga discussió van ser considerats innecessaris pel mateix tripartit. L'afer va arribar als jutjats, però la fiscalia no hi va apreciar delicte.

Al marge d'aquest cas, hi ha dos contractes més amb Método 3: un sobre seguretat tècnica de la Generalitat, del 2007, i un altre, del 2009, encarregat per Indústria. Esquerra, que llavors comandava la conselleria, ho ha negat rotundament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.