Política

L'ANC defensa la declaració unilateral si no hi ha consulta

L'assemblea posarà a votació al març a Girona el seu full de ruta per a la “nova fase” en el camí cap a la independència

El text previ dóna suport a la desobediència civil o la insubmissió fiscal

L'Assemblea Nacional Catalana posarà a votació un nou full de ruta cap a la independència que defensa la declaració unilateral al Parlament en cas que no es pugui fer la consulta en els pròxims anys. Fins ara CiU i ERC sempre han prioritzat el referèndum i no serien partidàries a priori d'una declaració sense passar pel vot popular. L'ANC va més enllà i, “en cas d'inhabilitació del govern”, afirma que “promourà una assemblea de càrrecs electes o una assemblea constituent perquè proclamin la independència”. Tot això ha de sotmetre's a votació el 16 de març a Girona.

El full de ruta per a la “nova fase” del procés sobiranista posterior a l'11 de setembre proposa exactament que l'ANC “doni suport a les accions de la Generalitat o el Parlament encaminades a l'assoliment de la independència, inclosa la declaració unilateral” en cas que l'Estat no permeti fer una consulta. L'entitat exigeix que la votació es faci abans del maig del 2014.

Políticament, l'ANC també apostaria per “promoure una coalició unitària independentista en unes hipotètiques eleccions” i deixa clar que donaran suport als polítics “en aquelles decisions i accions que avancin cap a l'estat propi”. El document, que està pendent d'aprovació, també dóna suport a la mobilització social, incloent la “resistència pacífica”, la “desobediència total” i la “insubmissió fiscal”, per forçar, segons diuen, “la inhibició dels poders espanyols”.

L'ANC fixa com a objectiu principal a partir d'ara “ampliar la majoria a favor de la independència”. Com fer-ho? El document inclou una trentena de propostes, entre les quals hi ha: “Convidar a participar en les nostres accions el màxim nombre d'entitats i organitzacions socials de cada lloc”, “fer arribar especialment els missatges positius als sectors més contraris o indiferents al procés” o “constituir tantes assemblees territorials i sectorials com sigui possible”.

16.03.13
L'Assemblea Nacional Catalana
farà la seva gran trobada general al pavelló de Fontajau de Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.