Medi ambient

medi ambient

El Consell del Gironès qualifica d'“espoli” el transvasament del Ter

Denuncien que actualment s'està traient fins a un 70% del cabal

El ple comarcal aprova una moció en què es demana un gran pacte nacional per l'aigua

El ple del Consell Comarcal del Gironès va aprovar ahir una moció en la qual qualifiquen de “desmesurat” i d'“espoli i greuge injust i mai compensat” el transvasament d'aigua del riu Ter cap a les comarques barcelonines. En la moció, aprovada de manera unànime per tots els grups, es demana que es respecti el cabal mínim del riu i que es faci “un gran pacte de l'aigua a nivell nacional” per garantir el subministrament d'aigua a tot el territori, també en èpoques de greus sequeres.

Canvi de prioritats

Segons el text, “la gent del Ter no s'oposa al transvasament”. Es demana, però, que es respecti l'esperit de la llei del Ter del 1959, que tenia l'objectiu de “protegir el Ter, la seva conca i la seva gent per sobre de les necessitats externes, bàsicament de la gran metròpoli catalana”.

Un riu cada cop més sec

Als anys cinquanta circulaven pel Ter 20 m³/s (metres cúbics per segon), i es preveia un transvasament de 8 m³/s (40%). Actualment el cabal mitjà és de 12 m³/s i es continuen transvasant 8 m³/s “com a mínim”, que representen un 70%. El riu proveeix d'aigua en alta més de cent municipis de la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Baix Penedès i l'Anoia, i arriba a gairebé cinc milions de persones. El 70% de l'aigua que es consumeix en aquestes comarques és del Ter.

LES XIFRES

4
metres cúbics per segon
és el volum que el 2015 s'hauria de transvasar. Actualment es transvasa el doble.
12
metres cúbics per segon
és el cabal mitjà actual del Ter. Fa 60 anys arribava a 20 metres cúbics per segon.

Sobirania, educació i habitatge

El ple va aprovar també una moció de suport a la Declaració de Sobirania del Parlament. Només els dos consellers del PP van votar-hi en contra, i tres del PSC no van voler votar. D' altra banda, es van aprovar les bases per a les subvencions als menjadors escolars. Difereixen poc de les dels darrers anys. El conseller d'Hisenda, Sergi Baulida, va explicar que la Generalitat els ha comunicat que es preveu redactar unes bases unitàries per a tots els consells. L'aprovació ahir del ple és per curar-se en salut en cas que la Generalitat al final no ho faci. Finalment, també es va aprovar una moció en què s'insta el govern de l'Estat a aprovar una modificació de la regulació hipotecària que inclogui la dació en pagament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.