Societat

SOCIETAT

Somescola de Girona s'adhereix als actes d'Enllaçats per la Llengua

En un acte celebrat ahir a la Casa de Cultura van presentar les accions per la diada d'Enllaçats del proper 9 de març

Es van llegir dos manifestos

La plataforma Somescola va celebrar un acte de reafirmació ahir, a la Casa de Cultura de Girona, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, que va es va iniciar amb la projecció d'un vídeo, inèdit a Girona, de Somescola. En aquest treball audiovisual, hi apareixen diferents escriptors d'àmbit internacional que defensen el català. Seguidament es va fer la lectura del manifest de l'entitat, a càrrec de la professora Mariona Ventura. En el manifest consideren la llei Wert “retrògrada, recentralitzadora i preconstitucional” i alerten que vol esborrar 35 anys d'educació en català, que asseguren “és un model de qualitat, equitatiu, competitiu i excel·lent”, pel qual volen lluitar. Seguidament, el professor Josep Maria Terricabras va llegir el decàleg dels principis bàsics dels drets lingüístics. La celebració, presentada pel periodista Jordi Grau, es va tancar amb una emotiva actuació del Cor Àkan.

Un projecte de país

Somescola va néixer per defensar el català dels “atacs del Tribunal Suprem espanyol que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya”, segons asseguren en el seu manifest. Somescola té el suport d'un conjunt d'entitats cíviques, culturals i de l'àmbit educatiu.

Des del desembre del 2010 han organitzat concentracions en places i davant d'ajuntaments i manifestacions.

El català no pot ser una simple especialitat. Per un país de tots: escola en català
Mariona Ventura
mestra i activista cultural
Tota comunitat lingüística té dret que la seva llengua sigui utilitzada com a oficial en el seu territori
Josep Maria Terricabras
catedràtic de filosofia

Enllaçats per la Llengua: 9 de març

Somescola va presentar també Enllaçats per la Llengua, una nova acció en defensa de la llengua. Tindrà lloc el dia 9 de març i vol mostrar suport a les zones on el català està més perseguit, com les Illes Balears o el País Valencià. Animen a tothom que s'estimi el català a portar aquest dia un llaç amb la senyera. Pel que fa a Girona, es durà a terme una concentració a la plaça del Mercat, a les 12 del migdia. Posteriorment, es farà una ruta agafats de les mans per la ciutat i s'acabarà a la plaça del Vi, davant l'ajuntament, on es llegirà el manifest.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.