Política

Navarro defensa que la llei de consultes no ha de servir per permetre el dret a decidir

El primer secretari del PSC insisteix que l'única via per fer el referèndum és acordar-lo amb el govern espanyol

El líder dels socialistes catalans considera que el president d'ERC perjudica la governabilitat del país

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha defensat aquest diumenge que l'exercici del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya hauria d'anar “per un camí diferent” al que possibilitarà la llei de Consultes que redactarà el Parlament en ponència conjunta. En concret, i segons ha indicat Navarro en unes declaracions a Catalunya Ràdio, la futura llei de Consultes “ha de servir per convocar tota mena de consultes”, però en el cas concret del que alguns grups proposen per exercir el dret a decidir, “crec que hauria d'anar per altres camins”, ha apuntat.

“S'ha de parlar amb el govern espanyol per veure quins camins són possibles”, ha insistit el líder del PSC, abans de considerar sobre els casos de corrupció i d'espionatge polític que “no haurien de veure's teories de la conspiració” contra el procés sobiranista “a tot arreu”.

A la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, Navarro li ha retret, en relació amb unes declaracions que ahir va fer, que “el preocupi tant la seva carrera política”, quan ha considerat que els polítics “haurien d'actuar amb mentalitat de servei públic”.

Sobre els casos de corrupció i el fet que ahir CDC aprovés un codi ètic, Navarro ha assegurat que “nosaltres (el PSC) fa anys que el tenim i l'apliquem de forma rigorosa, per exemple amb el Cas Mercuri, en quedar suspès un càrrec (l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos)”.

Per altra banda, Navarro, que ha participat en la tradicional calçotada socialista a Sant Joan Despí, ha criticat durament el líder d'ERC, Oriol Junqueras, per estar actuant, segons ell, de manera “irresponsable” i estar perjudicant la governabilitat del país. “Com més mana el senyor Junqueras, més inestable és el govern”, ha assegurat.

Tot i no compartir el contingut de l'acord de governabilitat que van subscriure CiU i ERC, Navarro s'ha mostrat “preocupat” per l'actitud d'Esquerra durant aquest darrer mes. En les darreres setmanes Oriol Junqueras ha apuntat que el suport d'ERC als pressupostos no estava garantit i no ha descartat la possibilitat d'unes eleccions anticipades si el treball entre ERC i CiU no dóna els fruits que esperen. Dues situacions que Pere Navarro opina que contribueixen a la “inestabilitat” del govern.

No és la primera vegada que Navarro carrega contra el líder d'ERC pels advertiments de Junqueras al govern. De fet, el primer secretari socialista ja va fer declaracions en aquest sentit just després de les passades eleccions al Parlament, quan va vaticinar que el de la 10a legislatura seria el govern més ingovernable que mai hauria tingut Catalunya.

Joc brut de l'Estat

Navarro també ha comentat la teoria del “joc brut” que el president de la Generalitat atribueix a l'Estat pel que fa al dret a decidir. El líder dels socialistes catalans ha instat Artur Mas a deixar de banda “la teoria de la conspiració” i començar a treballar per resoldre els problemes dels catalans. De fet, segons Navarro, Mas està interessat en parlar d'aquest suposat joc brut per “desviar” l'atenció dels catalans sobre els temes que veritablement els afecten.

El líder dels socialistes catalans ha insistit així en reclamar un canvi de prioritats al govern perquè la reforma del model de finançament -i no el dret a decidir- sigui el principal objectiu de la Generalitat en els propers mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.