Política

Mas elogia que el PSC se sumi al clam sobiranista

Govern i ERC eviten burxar en la ferida del desmarcatge de Chacón

Pel PP, el PSOE ja no té referent a Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas, va considerar la posició del PSC en la votació d'ahir al Congrés un “punt d'inflexió molt interessant amb vista al futur” perquè, entén el president, amplia els suports a la consulta. Poc abans que se celebrés la votació, Mas va celebrar que els socialistes catalans es desmarquessin del PSOE com “moltes vegades” els havia demanat CiU en votacions importants per a Catalunya. És, creu, “un fet diferencial molt gran i positiu”. Mas considera que el PSC reforça d'aquesta manera la majoria social que dóna suport al dret a decidir. Abans que Mas, el portaveu del govern, Francesc Homs, ja va considerar també el trencament de la disciplina de vot socialista dels de Pere Navarro com “una llavor que germinarà amb força”. El que va evitar l'executiu català és, en paraules d'Homs, “posar el dit a la nafra” de la decisió de Carme Chacón de no secundar la decisió del PSC. “El que voti un diputat en particular és una anècdota, no aprofundirem en les contradiccions evidents del PSC. L'important és que la seva executiva hagi pres una decisió per unanimitat i que se sumi a la majoria catalana que aposta per la consulta”, va afirmar el conseller.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, que va insistir que l'únic que defensa la proposta de resolució és que els catalans puguin decidir el seu futur, també va aplaudir el desmarcatge del PSC, que va considerar “un pas endavant” dels socialistes catalans i “un bon senyal” en la defensa del dret a decidir. “ERC està convençuda que el PSC ha estat, és i serà un partit molt important per al país i que ha fet coses molt importants per a Catalunya”, va dir Junqueras.

En una línia similar, el portaveu adjunt del grup d'Esquerra Plural al Congrés, Joan Coscubiela, va considerar també “una bona notícia que el PSC hagi decidit sumar-se a l'ampli bloc social i polític a favor del dret a decidir del poble de Catalunya”, i, pel que fa a les tensions internes que la decisió ha generat en el si del PSOE i les relacions amb els de Pere Navarro, es va mostrar convençut que els socialistes sabran gestionar-les amb “sentit comú”, tot i que el portaveu adjunt ecosocialista al Parlament, Joan Mena, va lamentar que, pel que fa al dret a decidir, el PSC sembli “un vaixell a la deriva”.

Més dur va ser el portaveu parlamentari del PP català, Enric Millo, que va considerar que el PSC “s'ha tret la careta” i que, a partir d'ara, el PSOE ha quedat sense referent a Catalunya. Similar va ser el discurs del portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, que va ironitzar dient que “el PSC i el PSOE ja no viuen el principi del final, sinó el final dels principis del socialisme real”, va criticar també Chacón i va oferir C's als socialistes desencantats.

Pel que fa a la CUP, el diputat Quim Arrufat va considerar que demanar autorització al Congrés per fer la consulta és ”una via morta”, i va advocar per la unilateralitat a l'hora de convocar-la.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.