Societat

Benet XVI admet que ha tingut moments difícils

Prop de 200.000 persones omplen la plaça de Sant Pere per escoltar les paraules del papa en la seva última audiència general

El pontífex insisteix que en els darrers mesos va notar que la seva “força havia disminuït” i per això va prendre la decisió de marxar

El Papa Benet XVI s'ha acomiadat aquest dimecres dels seus fidels amb una audiència a la plaça de Sant Pere del Vaticà en què ha reconegut que en els seus vuit anys de pontificat ha hagut de creuar “aigües agitades”. Davant les prop de 200.000 persones que han omplert la plaça de Sant Pere, al Vaticà, segons els mitjans italians, per escoltar les últimes paraules de Benet XVI com a papa, el pontífex ha afirmat: “El senyor ens va donar dies de sol i brisa, dies en què la pesca era bona. També hi va haver moments en què les aigües eren agitades i els vents forts”, ha assegurat Benet XVI, usant una analògica bíblica.

“Estic realment emocionat”, ha destacat l'alemany, el primer Pontífex que deixa el càrrec des que, el 1415, hi renunciés l'aleshores Papa Gregori XII. Benet XVI ha assegurat que es retira “pel bé de l'Església” i “conscient de la gravetat i la seriositat” de la seva decisió.

En la seva intervenció, i seguint amb les metàfores marítimes, Benet XVI ha defensat: “Sempre he sabut, però, que la barca de l'Església no és meva, no és nostra, sinó seva i no la deixa enfonsar. És ell qui la condueix, per descomptat, a través dels homes que ha elegit”. Segons el pontífex, “aquesta és la certesa que ningú pot enfosquir i és per això que el meu cor està ple d'agraïment a Déu”.

“L'Església està viva”, ha assegurat el pontífex, que ha agraït les mostres de suport que ha rebut de catòlics de tot el món. “El Papa mai no està sol. Estic molt emocionat amb tot aquest sentiment”, ha destacat. Benet XVI ha dit que en els darrers mesos va notar que la seva “força havia disminuït” i per això va prendre la decisió de deixar el Papat. “Un Papa pertany a tothom, a l'Església, no hi ha privacitat en la vida del Papa”, ha destacat. Segons Benet XVI, però, la seva renúncia no significa “un retorn a la vida privada”. “La meva decisió no revoca aquest fet. No abandono la creu. Ja no tindré la potestat de l'ofici, però seguiré acompanyant l'Església en l'oració i la reflexió”, ha dit.

A l'audiència hi han assistit algunes personalitats polítiques, com el president d'Eslovàquia, Ivan Gasparovic, i els capitans regents de San Marino, i el copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives. A aquestes personalitats les saludarà després, en privat, a la sala Clementina del palau apostòlic.

Demà dijous, a partir de les 8 del vespre, s'oficialitzarà la renúncia de Benet XVI, que passarà a ser papa emèrit i es retirarà a la residència de Castelgandolfo mentre el conclave tria el seu successor. El seu anell del Pescador serà destruït pel camarlenc i se n'hi donarà un altre de diferent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.