Societat

SOCIETAT

Olotins afectats per la crisi, en un treball de recerca

Fan una crida a ciutadans en dificultats perquè participin en un projecte que acabarà amb una exposició

Com t'ha canviat la vida el fet de perdre la feina,
deixar de rebre l'ajuda a la dependència, ser jubilat i haver de sostenir econòmicament els fills i els néts o estar patint per un desnonament imminent...? Copsar què pensen i què fan els olotins que, d'una manera o una altra, la crisi ha abocat abruptament a una situació inimaginable fa poc és l'objectiu de Dignataris i dignatàries. Es tracta d'una iniciativa de l'artista multidisciplinari Daniel Lagartofernández que té la col·laboració de la fundació Andruxai –una entitat que treballa “per la transformació social mitjançant el foment de la creativitat”– i la complicitat de l'Ajuntament.

El projecte culminarà amb l'exposició dels retrats fotogràfics de deu persones i un acte d'inauguració que inclourà –almenys això és el que està previst– una trobada entre alguns dels ciutadans afectats per la crisi i càrrecs públics de l'Ajuntament, en la qual els primers (“els dignataris reals”, diu Lagartofernández) es dirigiran als segons. Significativament, es compta fer-ho l'1 de maig, el Dia del Treball.

“Però tant o més important que l'exposició i la inauguració serà el procés”, recalca Lagartofernández. La seva intenció és parlar amb afectats i esbrinar com ho viuen, una etapa del treball que interessa especialment a Andruxai, explica la seva vicepresidenta, Laia Canosa. Des de fa uns dies i durant les pròximes setmanes buscaran voluntaris per participar en el projecte, una feina que fan o faran parlant amb la Creu Roja, Càritas o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), entre altres col·lectius. A la llista, volen incloure-hi també voluntaris que ajuden els damnificats i que a vegades –apunten Lagartofernández i Canosa– són gent que ha quedat a l'atur i ara disposa de temps.

D'entre tots, es triaran deu homes i dones. Si és possible seran tres amenaçats de desnonament, una persona que pateix les retallades de la llei de la dependència, un jove aturat, un mestre, un jubilat, algú que hagi intervingut en el moviment 15-M i dos voluntaris. Aquests seleccionats seran els protagonistes d'uns retrats de gran format que farà Lagartofernández, cadascun en un escenari relacionat amb el seu cas particular. Les imatges, acompanyades d'un text, es penjaran a les façanes de l'Hospici.

Versions en altres ciutats

Daniel Lagartofernández s'autodefineix com a “comunicador social”. Tant a Olot com a altres ciutats del país el coneixen per l'exposició fotogràfica Paraules descalces. Dones fent Pau, protagonitzada per dones que treballen en la pacificació de l'Orient Mitjà. Fruit d'un treball de recerca que té semblança amb el seu nou projecte, es va inaugurar i va viatjar el 2011. Com en aquell altre treball, si arriben a bon port les converses que està tenint amb diversos ajuntaments, Dignataris i dignatàries s'elaborarà també en altres ciutats catalanes, després d'Olot, adaptant el contingut al context local.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.