cultura

Els concerts no es dupliquen

Una mostra recorre al Palau Robert els trenta anys de la promotora Doctor Music

‘Born to múúú' posa un èmfasi especial en les tres edicions del “festival de la vaca”, al Pallars

Una exposició al Palau Robert de Barcelona, Born to múúú, ressegueix des d'ahir i fins al 12 de maig els trenta anys de la promotora musical Doctor Music. Ho fa mitjançant fotografies d'alguns dels músics més il·lustres que l'empresa fundada per Neo Sala ha portat a Catalunya –Bruce Springsteen, U2, Michael Jackson, Paul McCartney, Pink Floyd, Bon Jovi, REM i Tina Turner, la primera estrella que va confiar en una promotora que, l'any 1987, encara era molt incipient–, entrades de concerts d'un temps en què les entrades de concerts encara tenien cert valor artístic i, és clar, material abundant de les tres edicions del Doctor Music Festival a Escalarre. “[Aquella aventura] econòmicament no ens va anar bé, però no ens en penedim”, admetia ahir Sala. “Si poguéssim ho tornaríem a fer.” Del també anomenat “festival de la vaca” o “Woodstock dels Pirineus”, que va durar tres edicions (1996, 1997 i 1998), se'n recorda l'imponent cartell artístic (Bowie, Dylan, Lou Reed, Iggy Pop, Rage Against the Machine, Blur i Alice Cooper, entre quatre centenars més d'artistes) i anècdotes que, quinze anys després, arrosseguen una creixent aura de llegenda: un espontani pujant a l'escenari per dir-li al desconcertat cantant de Bad Religion, a la cara, que s'havia convertit en algú “gras i calb”; Patti Smith, amb Michael Stipe de REM, arribant marejadíssima a la vall d'Àneu després d'un llarg trajecte per carretera; o Sinéad O'Connor dedicant una cançó al regidor del PP Miguel Ángel Blanco pocs minuts després de ser assassinat per ETA.

“[Neo Sala] i uns quants més, però amb Sala a primera línia, han fet de Barcelona una ciutat gran en l'àmbit de la música”, assenyalava el conseller Ferran Mascarell. “Va entendre millor que ningú que el país necessitava obrir-se.” L'alcalde Xavier Trias, per la seva banda, va lloar de Sala la seva “mentalitat empresarial”.

Sala, nascut a Tremp, va destacar finalment que Doctor Music “conserva la seva independència en un context en què tot són multinacionals i globalització”, alhora que va subratllar el valor afegit que implica anar a concerts. “Els concerts no s'acabaran perquè no es poden duplicar. O ets a dins o ets a fora.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.