Societat

El cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio, nou Papa

El nou pontífex, el primer de la història de l'Església catòlica que no és europeu, escull el nom de Francesc 1

Els purpurats electors arriben a un consens en la segona votació d'aquesta tarda per elegir el successor de Benet XVI

I al segon dia, Habemus Papa. El cardenal de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, ha estat escollit nou Papa amb el nom de Francesc I. Bergoglio, de 76 anys, és el primer purpurat jesuïta i no europeu que és nomenat pontífex. Tot i que no apareixia en cap de les travesses, El Punt Avui ja apuntava en l'edició impresa d'aquest dimecres la possibilitat que el cardenal argentí fos un dels candidats tapats. De fet, Bergoglio ja va ser un dels finalista fa vuit anys quan va ser nomenat Joseph Ratzinger.

La fumata blanca i els repics de les campanes de la basílica de Sant Pere han anunciat als milers de feligresos que esperaven a la plaça del Vaticà que l'Església catòlica ja havia escollit el seu nou líder espiritual. Els 115 cardenals amb dret a vot, reunits en conclave a la Capella Sixtina, han escollit en la segona votació d'aquest dimecres a la tarda el successor de Benet XVI. En la primera votació, cap candidat ha obtingut el suport de dos terços dels cardenals electors, és a dir, 77, per ser nomenat el 266è Papa de la història de l'Església catòlica.

Més d'una hora després de la fumata blanca, el nou pontífex ha sortit a la balconada central de la plaça de Sant Pere del Vaticà davant dels milers de fidels expectants. El cardenal protodiaca, Jean-Louis Tauran, ha pronunciat les famoses paraules habemus papam i ha anunciat que Bergoglio havia estat escollit nou Papa per part del conclave format per 115 cardenals.

L'elecció del nou pontífex ha arribat després que el papa Benet XVI anunciés la seva renúncia fa poc més d'un mes, l'11 de febrer, renúncia que es va fer efectiva el dia 28. Acte seguit es va posar en marxa la maquinària vaticana que té molt protocolitzats els mecanismes per elegir successor, tot i que en aquesta ocasió no hagi mort l'anterior sant pare, que s'ha convertit en Papa emèrit.

Durant la setmana passada hi va haver diverses reunions dels més de 200 cardenals, les Congregacions Generals, que van servir per preparar el conclave i reflexionar sobre el perfil i reptes del nou pontificat. Aquest dimarts va començar el conclave, amb la clausura dels 115 cardenals electors, els de menys 80 anys, a la famosa Capella Sixtina pintada per Miquel Àngel.

Després d'una votació que no va aconseguir els dos terços necessaris la mateixa tarda de dimarts, aquest dimecres al matí hi ha tornat a haver fumata negra. Finalment, aquesta tarda, després de cinc votacions, poc després de les set, ha sortit l'esperadíssim fum blanc de la xemeneia més observada del món en aquests moments.

La fumata bianca significa que els cardenals han votat per més de dos terços un mateix candidat i aquest ha acceptat i ha elegit el nom amb el qual serà conegut. A continuació, tots els cardenals l'hi han jurat obediència i el nou papa s'ha vestit amb la casulla blanca tradicional del seu nou càrrec. Finalment, a les vuit i tretze minuts el cardenal protodiaca, Jean-Louis Tauran, ha anunciat el nom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.