Economia

HABITATGE

La PAH no pot aturar la subhasta d'un pis de Salt tot i la sentència europea

El jutge degà, Hugo Novales, interpreta que els processos només es poden aturar si ho demana prèviament l'advocat de l'afectat

El pis ara és de Bankia

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) no va aconseguir aturar ahir la subhasta del pis d'una família amb dos fills als jutjats de Girona, l'endemà mateix que el Tribunal de Justícia de la UE assenyalés que la legislació espanyola sobre desnonaments és abusiva.

Mohammed Tanja té 30 anys i dos fills, de tres i cinc anys. La seva dona té una incapacitat que no li permet de treballar, i ell fa temps que està a l'atur. Fa deu anys van comprar un pis al carrer d'Àngel Guimerà de Salt per 125.000 euros, i fa poc més d'un any i mig que ha deixat de pagar els 600 euros d'hipoteca. Deu, segons explica ell mateix, 123.000 euros. Els jutjats el van citar ahir per fer la subhasta del pis, que finalment s'ha quedat Bankia pel 60% del valor de l'immoble.

Tanja va arribar als jutjats acompanyat per membres de la PAH perquè, segons assegurar la seva portaveu, Marta Afuera, tot i que era un cas que no havien seguit molt a fons “quan vam saber que hi havia la subhasta hi volíem ser”. Van entrar sense autorització a la sala de vistes del jutjat de primera instància número 5 amb la intenció d'aturar la subhasta, però els funcionaris i el secretari judicial van alertar els Mossos, que es van personar a la sala i van fer sortir tothom menys a Afuera. Arran dels fets es va muntar un dispositiu judicial tant dins com fora de l'edifici, i dos agents van estar permanentment custodiant la porta de la sala de vistes.

Finalment, la subhasta es va celebrar, sense l'advocat d'ofici de l'afectat, que no es va presentar a la vista i no va presentar cap escrit demanant que el procediment s'aturés. La plataforma interpreta que després de la sentència de dijous els jutges tenen marge per poder aturar els procediments hipotecaris. Aquesta interpretació dista però de la que fa Hugo Novales, jutge degà de Girona.

Novales interpreta que, amb aquesta sentència, els jutges no poden actuar d'ofici, i que ha de ser l'advocat de l'afectat qui demani prèviament que el procés s'aturi. Per Novales, una de les fórmules passa perquè l'advocat presenti una demanda civil per sol·licitar que s'aturi el procediment i justifiqui que en el contracte d'hipoteca hi havia clàusules abusives. Va puntualitzar també que aquesta demanda està gravada amb una taxa judicial (300 euros, més el 0,5% del valor de la hipoteca) i, si l'afectat no té justícia gratuïta, haurà de posar-ho de la seva butxaca. Novales va destacar que amb la sentència de la UE ara els advocats tenen un argument de defensa que els permet de sol·licitar que s'aturi el procediment. “Fins ara no teníem marge de maniobra i ara se'ns ha obert una possibilitat”, va justificar.

LES FRASES

Els jutges no podem actuar d'ofici i ha de ser l'advocat del deutor qui ho demani
Hugo Novales
JUTGE DEGÀ DE GIRONA
Els advocats tenen un argument de defensa que els permet de sol·licitar que s'aturi el procediment
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.