Política

Catalunya, a cop de piulada

El govern impulsa, a través de Diplocat, el compte de Twitter @catalanvoices, en què convidarà un catalanòfil cada setmana perquè promogui i difongui en anglès la realitat del país

La iniciativa ja s'aplica amb èxit a Suècia i Escòcia

El món és cada cop més petit gràcies a les noves tecnologies, i Catalunya vol aprofitar les oportunitats i les tendències que s'hi generen constantment per ajudar a difondre el procés sobiranista. El governamental Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), dependent de la secretaria d'Afers Estrangers, acaba d'obrir el compte de Twitter @catalanvoices, que es planteja com un petit gra de sorra més, una nova eina a la xarxa, per donar a conèixer la realitat del país i alhora promoure'n els actius.

A partir de demà mateix, un català resident en qualsevol racó del món o bé un estranger que visqui o hagi viscut a Catalunya –anomenat curator en l'argot tecnològic– serà convidat a piular cada setmana des d'aquí les seves experiències personals, amb l'única condició que estiguin relacionades amb el país. Des de vivències passades, qüestions d'actualitat o opinions sobre el procés polític fins a indrets que ha visitat, plats que ha tastat o activitats que recomana. Sols es tracta de parlar en positiu de Catalunya, de la seva llengua, la cultura, la història, la gastronomia o l'esport, i alhora de dur al món els seus debats interns.

La persona convidada per obrir el foc és Liz Castro, editora nord-americana i impulsora del llibre What's up with Catalonia? sobre les raons del procés sobiranista. Diplocat ja té triats cinc personatges més de cert prestigi perquè piulin les setmanes següents, però després vol obrir l'ús del compte a tots els catalanòfils que vulguin col·laborar de manera altruista. Qualsevol que es pugui comunicar correctament en anglès pot fer arribar la seva candidatura a curator a través d'un formulari –en què es demana exposar en pocs paràgrafs les raons per les quals s'hi ofereix– penjat al blog www.catalanvoices.com, que s'ha creat com a suport al compte de Twitter, i en el qual s'aniran publicant els perfils de tots els aspirants. Diplocat intentarà seleccionar els que consideri més interessants, i intentarà donar veu a curators variats, provinents de diversos països i sectors professionals. Per això ha animat que siguin terceres persones els que en presentin una altra com a possible candidata.

La idea, que no suposa cap cost, no és pas nova, ja que ja existeixen altres comptes oberts que parlen de Catalunya en anglès. Aquest, a banda de ser impulsat pel govern, té el tret diferencial que s'inspira en tendències que ja funcionen, i amb força èxit, en molts altres països, des d'Austràlia fins al Pakistan. A Suècia, per exemple, el compte @sweden, impulsat fa un any per institucions locals de promoció turística, ja té més de 66.000 seguidors. A Escòcia, un col·lectiu d'artistes per la independència va obrir fa un parell de mesos @scotvoices, que ja té vora 3.000 seguidors. Tot just aquesta setmana s'ha creat @we_are_spain per iniciativa, sembla, privada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.