Opinió

la columna

Ens deus 123.000 euros

La cultura catalana ha arribat a tal estat de putrefacció i somnolència que ja no sorprèn ningú que Xavier Bru de Sala s'embutxaqui 123.000 euros per fer de comissari de l'Any Espriu. Sembla ser que les retallades del Departament de Cultura esquivaran miraculosament el compte bancari de l'únic poeta d'occident que no pateix les estretors de la crisi econòmica. Pels que ja tenim una edat, val la pena fer la conversió a la moneda paleolítica: estic parlant de més de vint milions de peles regalades a dit, una quantitat que no ha cobrat ni un dels comissaris d'efemèrides semblants, fins i tot en casos d'autors amb més rellevància internacional. Un sou tan vergonyant i desproporcionat que els buròcrates del departament van intentar d'amagar-lo en una nota a peu de pàgina del DOGC: tot ben transparent però en petitet, com les contraindicacions de l'aspirina i la garantia de la rentadora.

Sobta viure en un país on la premsa silencia per sistema aquesta despesa pornogràfica de recursos públics i el conseller del ram ens ven la moto justificant amb alegria que Bru de Sala treballarà en l'efemèride més de dotze mesos. Es pensen que som idiotes? Per què no hi ha cap reacció del món cultural a aquesta enèsima presa de pèl? No espereu resposta; vivim regits per la llei del silenci. Quan Bru de Sala va dimitir del CoNCA cap publicació del país va esmentar que els seus companys l'expulsaren de forma unànime per confondre massa sovint el pressupost públic amb els seus capritxos personals (com ho havien d'explicar, si ell ha escrit en quasi tots els diaris catalans!). Ara entenem que quan el poeta demanava quintuplicar la dotació del Consell de les Arts, estava parlant del seu salari. Ja se sap; els pobres analfabets no entenem els enigmes que s'amaguen en l'alta literatura. Alta, i cara.

No podem seguir sufragant una literatura que només serveix per donar diners als amics i que oblida potenciar la gran força dels nostres escriptors. Cal posar fi d'una vegada a unes administracions regides pel clientelisme i tornar la cultura als ciutadans. Conseller, ens deus 123.000 euros: amb IVA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.