Territori

no. som. tan. lluny

joan tort

El Museu Morera, obert al món

La pinacoteca lleidatana engega un projecte amb Viquipèdia per difondre per sempre i arreu el seu fons

El Museu d'Art Jaume Morera de Lleida ha engegat aquesta setmana un nou projecte que busca donar-se a conèixer arreu i, sobretot, el fons artístic de la pinacoteca municipal. Es tracta d'un viquiprojecte, com en diuen ara. És a dir, que durant un any, una viquipedista resident al museu, la historiadora de l'art Esther Solé, serà l'encarregada de divulgar les col·leccions, els artistes lleidatans, les exposicions i les activitats artístiques i pedagògiques que el Morera desenvolupa.

Els responsables del museu ja fa temps que exploren les xarxes socials i la difusió per internet, amb pàgina web o un bloc, a part de participar a Facebook i a Twitter. No obstant això, ara aprofundeixen en aquest camp amb un projecte concret en col·laboració amb l'associació Amical Viquipèdia, l'entitat que promou aquesta enorme biblioteca en línia en català al món.

Així, el Museu Morera de Lleida romandrà obert les 24 hores del dia i tots els dies de l'any per sempre més a la xarxa. I poc a poc, a mesura que les obres d'art i documentació diversa siguin de domini públic a efectes legals també serà accessible a través d'aquest projecte perquè tothom qui vulgui pugui conèixer les meravelles (tan desconegudes!) que exhibeix i guarda aquest museu d'art. I és que Viquipèdia està entre les 6 webs més visitades del món i en la seva versió catalana rep 20 milions de visites al mes.

El director del museu, Jesús Navarro, va explicar que “la Viquipèdia és un instrument fonamental per a la divulgació de la cultura i un entorn privilegiat per al treball col·laboratiu”, i afegia que “posa a l'abast del màxim nombre de ciutadans possible el coneixement, tot apostant per una transmissió de la cultura sense restriccions”.

A més, el viquiprojecte pretén ser interactiu i que les persones interessades hi participin. Així, la tècnica resident ja prepara una marató per tal que moltes de les fotos del fons de l'artista de Baldomer Gili i Roig que no han estat encara identificades es puguin classificar amb la col·laboració de la gent. És un exemple de com l'art pot arribar a tothom i ajudar a millorar les col·leccions del Morera.

Altres exemples
El viquipedista resident és una figura força nova, tot i que ja s'ha provat amb èxit a museus com el Picasso i el MNAC a Catalunya, i també al British Museum o al Palau de Versalles.
Primera prova
Baldomer Gili Roig i la fotografia
Aquesta mostra de fotos del Morera serà la primera activitat del nou projecte. A la imatge, la Sagrada Família al 1905.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.