Societat

societat

Alerten que la crisi fa aflorar noves formes de maltractament

Es detecten casos de persones grans i de discapacitats que surten de les residències i tornen a la llar perquè la pensió és l'únic ingrés de la família

La crisi ha provocat una situació de marxa enrere en la detecció de molts casos de maltractament envers els col·lectius de persones grans, persones amb discapacitats o malaltia mental i dones. Així va denunciar-ho ahir la responsable del servei de salut comunitària de l'Institut d'Assistència Sanitària, Dolors Corominas, després de la jornada sobre maltractaments que es va fer a l'hospital Santa Caterina de Salt amb l'assistència de professionals de la salut i dels serveis socials. Segons va relatar, els professionals detecten cada cop més casos de persones grans i de discapacitats que surten voluntàriament de les institucions on estaven ingressats i tornen a les famílies perquè la pensió que cobren es transforma en l'únic ingrés que disposa aquella llar per sobreviure. Si bé aquestes persones signen les altes per marxar de la institució on estaven ingressades, sovint ho fan sota pressió de la família i sense el consentiment dels professionals. “S'està carregant sobre aquella persona gran una responsabilitat que no li pertoca”, va exposar Corominas, coordinadora de les jornades.

Davant d'aquestes situacions, que segons Corominas són noves formes de maltractament, els professionals, amb els escassos recursos de què disposen a causa de les retallades, miren de fer el possible per intervenir a les llars on es produeixen aquestes situacions assessorant els cuidadors principals perquè es puguin fer càrrec de les persones grans o dels malalts mentals. Així mateix, un altre problema que també augmenta és el d'aquelles dones maltractades per les seves parelles que per raons purament econòmiques no es poden desvincular de cap manera dels seus agressors.

LA FRASE

Algunes famílies estan obligant els avis o discapacitats a assumir un rol que no els pertoca
Dolors Corominas
responsable del servei de salut comunitària de l'ias

Un centenar de professionals, a les sessions

Més de cent professionals van participar en la jornada organitzada per l'IAS. L'objectiu era analitzar si els indicadors que ajuden els professionals en el diagnòstic del maltractament són vàlids en el nou context econòmic i social i oferir-los eines per gestionar la pressió a la qual estan sotmesos a l'hora d'atendre una persona maltractada o el maltractador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.