Política

La dimissió del líder de l'oposició siriana debilita l'ala moderada dels rebels

La renúncia de Moaz al-Khatib escenifica les diferències en la coalició nacional que lluita contra Baixar al-Assad

Israel dispara contra una posició al país àrab

El dirigent del principal grup opositor sirià va presentar ahir la dimissió, un fet que suposa un cop dur per a l'ala moderada de la revolta popular, que des de fa dos anys mira de fer fora del poder el president Baixar al-Assad.

Moaz al-Khatib, antic imam de la mesquita dels omeies de Damasc, que havia ofert una sortida negociada al president alauita, va ser escollit per dirigir la Coalició Nacional Siriana, a la qual dóna suport bona part de la comunitat internacional i els països del Golf.

“Vaig prometre al poble sirià i a Déu que dimitira si es creuaven algunes línies vermelles”, va expressar el líder dels rebels a través del seu compte a Facebook. “Anuncio la meva renúncia a la coalició nacional per poder ser capaç de treballar amb una llibertat que no puc tenir en una organització formal”, hi afegia Al-Khatib, que també va denunciar presumptes interessos d'altres països per treure profit del sagnant conflicte sirià, que, de moment, s'ha cobrat més de 70.000 morts, segons dades de l'ONU.

La setmana passada, la coalició opositora va escollir el tecnòcrata islamista Ghassan Hitto primer ministre d'un govern provisional. La posició d'Al-Khatib després d'aquesta designació es va tornar insostenible, segons alguns activistes de l'ala moderada de l'oposició, que amb la marxa d'Al-Khatib queda força debilitada.

Però, tot i les divisions dels rebels, el règim de Damasc cada cop té més detractors. Representants de la comunitat alauita contraris al president (de confessió alauita) van demanar ahir al Caire que el règim deixi de donar-li suport en un comunicat que també precisava que Baixar al-Assad “menteix quan diu que protegeix les minories”.

Israel respon a un atac

Soldats de l'exèrcit israelià van llançar ahir un projectil contra un destacament militar sirià en resposta als trets que van arribar procedents des d'aquesta posició en l'àrea sud dels alts del Golan. El projectil israelià va destruir parcialment el destacament i hi va ferir dos milicians. El d'ahir és el segon incident en la frontera entre tots dos països en vint-i-quatre hores i el primer en el qual Israel respon a un atac, tot i que es desconeix si va ser de forces regulars o dels rebels sirians. Des de l'estiu passat, els alts del Golan són una zona on els trets són freqüents i volen les bales perdudes.

Kerry avisa Bagdad dels vols de l'Iran cap a Síria

En una visita per sorpresa a Bagdad que tenia com a objectiu analitzar la seguretat a la regió i els esforços de l'Iraq en el camí cap a la democràcia, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va expressar ahir la seva preocupació per l'eventualitat que avions iranians puguin creuar l'espai aeri iraquià per anar cap a Síria carregats amb armament. Després de reunir-se amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, Kerry va alertar del risc que suposa per a l'Iraq permetre el pas de vols provinents de l'Iran i “carregats amb equipament militar i combatents”.

“L'aviació iraniana encara vola per l'espai aeri iraquià i ajuda que el president Al-Assad es mantingui al poder”, va dir Kerry, que va precisar que Washington segueix amb interès aquests vols que fins ara no estan sotmesos a inspeccions. El cap de la diplomàcia nord-americana també va demanar a Al-Maliki que contribueixi que el president Al-Assad abandoni Síria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.