Política

Batalla judicial per imposar el castellà en els cursos per a desocupats

L'Estat presenta un recurs contra la convocatòria del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) “per haver exclòs el castellà”

En una carta, Puig havia defensat el sistema

L'ofensiva del govern espanyol per imposar el castellà en els cursos per a desocupats ha entrat en una nova fase, la batalla judicial. Al desembre, la subsecretaria del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social va enviar a la Generalitat un requeriment en el qual denunciava que la convocatòria de les subvencions del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) “infringeix l'ordenament jurídic perquè imposa la realització de les accions de formació subvencionada en català i exclou així el castellà”. Ara, l'executiu estatal fa un altre pas: acaba de presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L'advocat de l'Estat, en representació del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, formula aquest recurs “contra la resolució del conseller d'Empresa i Ocupació”, que el passat 9 de gener desestimava el requeriment i defensava que el sistema no exclou, en cap cas, el castellà.

Les bases de la convocatòria del SOC objecte de debat, del 2012, indiquen –com en les anteriors edicions– que els cursos han de ser impartits en català i que el material didàctic ha d'estar redactat “almenys en català”. Tot i que el requeriment va arribar al llavors conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ja va ser l'actual titular, Felip Puig, qui va respondre al ministeri d'Ocupació. En una carta enviada el 9 de gener, Puig assenyala que “sense perjudici de reconèixer que la redacció de l'ordre podria ser més explícita, en cap moment s'exclou literalment el castellà com a llengua d'ús en els cursos de formació”. Encara més, recorda que no s'obliga “els participants a utilitzar exclusivament el català” i que els aturats que reben cursos de formació poden usar el castellà tant a l'aula com en els seus treballs.

“Interpretar el contrari suposa, no nomes una lectura esbiaixada de l'ordre, sinó també desconèixer la pràctica i la realitat contextual en què es desenvolupen els cursos [...] La qüestió lingüística mai ha estat objecte de polèmica entre els participants, com ho demostra el fet que fins ara no hi hagi hagut cap queixa”, conclou el conseller en la resposta que el govern de l'Estat no ha estimat vàlida.

Diners per a l'ocupació: pocs i tard

El procés judicial iniciat per l'executiu espanyol pot durar ben bé un any, però almenys no ha servit, com temia la Generalitat, per bloquejar el pagament dels diners que Madrid havia de transferir perquè Catalunya pugui desenvolupar les seves polítiques actives d'ocupació. Els diners van arribar tard, molt tard, però han acabat arribant: a finals d'any es van abonar els primers 150 milions i al febrer va arribar la resta de la partida, 41 milions. La xifra suposa una retallada del 56% respecte del 2011 i s'espera que aquest any la clatellada torni a ser alarmant.

Dels 191 milions del 2012, en depenen més d'un miler d'entitats que col·laboren amb el SOC. També la gent que hi treballa. Precisament divendres i davant la manca de recursos es va rescindir el contracte a 236 orientadors laborals. Quan arribin nous fons, assegura el govern, se n'espera contrac-tar un centenar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.