Política

Pyongyang apunta míssils i artilleria als Estats Units

L'exèrcit de Kim Jong-un, “en posició de combat”

Corea del Sud no detecta moviments inusuals de l'exèrcit del nord

L'exèrcit de Corea del Nord ha disposat els seus míssils “en posició de combat” i apuntant cap a Corea del Sud i el territori continental dels Estats Units, Hawaii i l'illa de Guam. El moviment inclou tota l'artilleria de llarg abast, segons un comunicat del comandament suprem de les forces armades del règim de Kim Jong-un difós ahir. “Mostrarem la dura reacció del nostre exèrcit i i el nostre poble”, diu el comunicat oficial.

Hores abans, el president nord-coreà havia dirigit personalment uns exercicis de defensa amb foc real a la costa est del país. Es tracta d'un graó més en l'escalada de la tensió a la península després de les sancions de les Nacions Unides contra el règim comunista per haver fet diverses proves atòmiques.

El ministeri de Defensa de Corea del Sud no ha detectat, però, cap moviment inusual de les forces armades del país veí. Seül i Washington estan duent a terme maniobres militars conjuntes de caràcter defensiu a la zona, que han d'acabar a finals d'abril. Els Estats Units tenen desplegats a Guam, a l'oceà Pacífic, bombarders B-52, fet que Pyongyang considera “una provocació intolerable”. A més, manté fins a 28.500 efectius militars a Corea del Sud.

El govern de Kim Jong-un ha insinuat recentment que no dubtaria a dur a terme atacs nuclears preventius contra els dos països, i ha donat per anul·lat unilateralment l'armistici de la Guerra de Corea (1950-53).

Justament ahir, la presidenta sud-coreana, Park Geun-hye, va instar el règim del nord a abandonar les armes nuclears, en el marc de l'homenatge als 46 militars morts fa tres anys en l'enfonsament del buc de guerra Chenoan. L'embarcació, de 1.200 tones, va patir una explosió i es va enfonsar al mar Groc. Una investigació posterior amb experts internacionals va revelar que s'havia tractat d'un atac submarí amb torpedes de Corea del Nord. Pyongyang ho nega.

Seül, contra llibres de text nipons

Corea del Sud va convocar ahir el número dos de l'ambaixada japonesa a Seül, Takashi Kurao, per presentar-li una “protesta enèrgica” per l'aprovació per part de Tòquio de llibres de text de secundària que descriuen les illes sud-coreanes de Dokdo com a territori japonès. El govern coreà considera que el contingut del material escolardel Japó “no afronta honestament la història i alhora ignora la seva pròpia responsabilitat”. Els llibres expliquen que l'arxipèlag va ser controlat unilateralment per Seül i que l'assumpte hauria de ser portat al Tribunal Internacional de Justícia. Es tracta d'unes illes al mar de la Xina Oriental. Seül recela pel passat imperialista nipó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.