Societat

Societat

Exposició de rellotges de la marca Hamilton

Rellotges històrics a la joieria Quera

La marca Hamilton va fer el primer rellotge de polsera a piles i el primer digital

Els seus productes han sortit en pel·lícules i en va fabricar un milió per a l'exèrcit americà durant la Segona Guerra Mundial

Han sortit a filmscom ara ‘Arma letal 4', ‘El club de la lluita',‘2001: Una odissea a l'espai', ‘El talent de Mr. Ripley' o ‘Blue Hawaii'

La joieria Pere Quera de Girona exposa a la seva botiga del carrer Argenteria, fins al 30 d'abril, una vuitantena de rellotges de la marca Hamilton que formen part de la història del segle XX dels Estats Units i, de retruc, de tot el món. L'empresa rellotgera va ser fundada a final del segle XIX i té entre els seus èxits haver fabricat el primer rellotge de polsera amb piles (el 1957) o el primer rellotge digital del món (el 1970). La companyia ha portat a la màxima expressió el seu lema: American spirit, Swiss precision (Esperit americà, precisió suïssa), buscant compaginar l'extrema qualitat dels seus productes amb els dissenys pràctics, moderns i atrevits que es pressuposen al tarannà de la cultura nord-americana. No en va Hamilton va suspendre la producció de rellotges d'ús civil durant la Segona Guerra Mundial per proveir l'exèrcit americà amb un milió de rellotges que resistissin les exigències de les trinxeres i els camps de batalla. Va suposar el boom dels rellotges de polsera en detriment dels de butxaca, molt menys pràctics durant els combats. Hamilton també en va fabricar per a la marina. Va ser el cronòmetre marí Hamilton, que servia també als vaixells de la flota americana per orientar-se enmig del mar. Com que el mecanisme era d'extrema precisió, mecànic, el cronòmetre estava muntat dins una caixa de fusta amb uns eixos que basculaven al ritme del mar a fi de mantenir l'horitzontalitat i evitar distorsions en el funcionament de la maquinària. En les accions militars se'n van fer servir uns 10.000 i a l'exposició de Pere Quera Joiers se'n poden veure tres. Dos són originals de l'època i el tercer és una reproducció actual que ha fet la marca en homenatge a aquests mítics rellotges.

Els Hamilton també han tingut una llarga presència en el món del cinema. Han sortit en pel·lícules com ara Arma letal 4, El club de la lluita, Independence Day, El talent de Mr. Ripley o 2001: Una odissea a l'espai. Menció a part mereix la pel·lícula Blue Hawaii, protagonitzada per Elvis Presley. En el film, del 1961, el rei del rock llueix un Ventura, model molt innovador perquè era el primer rellotge elèctric de la història i també per la forma d'escut. Molts anys després, l'actor Will Smith va voler fer un homenatge a Presley portant un Ventura en una de les pel·lícules de Men in black.

Als anys vuitanta la marca va rellançar dissenys clàssics dels anys vint fins als anys seixanta tendint, en l'actualitat, cap a la sofisticació.

L'exposició és de lliure accés per a tothom que ho desitgi. Només cal entrar a la botiga i demanar-ho. Si el visitant ho vol, l'acompanyaran durant la visita per explicar-li amb més detall el que està veient. Pere Quera Joiers té prevista una altra exposició al maig de rellotges Tag Heuer, amb motiu dels 50 anys del model Carrera. I a finals de juny, de la marca Rolex, amb l'exposició del model Deepsea Challenge, el rellotge que ha baixat a més profunditat del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.