Política

Diners a canvi de consulta

El ministre d'Afers Estrangers espanyol llança una proposta per cedir a la Generalitat el 100% de l'IRPF en una entrevista a ‘El Mundo'

S'espera en els pròxims mesos una oferta de finançament del PP per frenar el sobiranisme

L'ofensiva del govern espanyol per frenar l'independentisme creixent tindrà dues cares: primer, l'atac, la crítica i el recurs al TC; després, una oferta de nou model de finançament. Això és el que s'espera que passi en els pròxims mesos. Ho saben tant a la plaça Sant Jaume com a les seus de tots els partits catalans. Dins del nou clima de “diàleg” entre els governs de Mas i Rajoy, s'han anat produint nous capítols d'aquest suposat acostament. Ahir, en un nou pas, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va demanar en una entrevista a El Mundo una reforma del model d'Estat: avançar en un model de finançament “molt similar al dels territoris forals” –el País Basc i Navarra– i cedir a les autonomies la gestió del 100% de l'IRPF. Diners a canvi de consulta?

Les edicions dominicals dels dos diaris més importants de Madrid, El País i El Mundo, van coincidir ahir a publicar informacions sobre els plans de Rajoy per donar a Catalunya un millor finançament amb l'objectiu de frenar l'auge independentista. Ja ho havia anunciat la dirigent del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, dilluns passat: “El full de ruta independentista s'ha encallat arran de l'oferta de diàleg del govern d'Espanya. El que volen la majoria dels catalans és un nou model de finançament.” Ahir, doncs, el ministre García-Margallo va concretar una possible oferta llançada com a globus sonda: “Les comunitats autònomes han de gestionar els seus impostos com fan els concerts forals. La meva proposta personal és que l'administració estatal s'ha de reservar els grans impostos que afecten el mercat interior –impost de societats i IVA– i deixar la resta d'impostos a l'arbitri de cada autonomia.” La proposta no arriba a oferir tota la cistella d'impostos plantejada per CiU en el pacte fiscal, però seria la proposta sorgida d'un govern espanyol que més s'hi ha acostat. La Generalitat, igual que la resta de territoris, podria gestionar el 100% de l'IRPF –ara en té cedit el 50%– i el 100% dels impostos d'hidrocarburs, tabac i alcohol –ara és del 58%–. No s'entén si García-Margallo defensa que l'Estat es quedi el 100% de l'IVA, ja que des de l'última negociació del finançament la Generalitat en té cedit el 50%.

Tanmateix, García-Margallo deixa clar que en el nou model s'haurà de redefinir “quin servei és essencial i s'ha de finançar” i quin no. “Una televisió autonòmica és un servei essencial que ha de costejar tota la nació [espanyola, s'entén]?” TV3, entre la resta de televisions autonòmiques, de nou en el punt de mira.

L'únic que és cert és que després de la reunió secreta entre Mas i Rajoy a Madrid hi ha hagut un canvi de to en el discurs dels uns i dels altres. Fins i tot, el sempre dur Cristóbal Montoro, en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera, es va avenir a rebaixar l'objectiu de dèficit català si la UE rebaixa l'estatal. Precisament el ministre d'Hisenda visitarà Catalunya aquest abril per reunir-se amb agents econòmics i socials.

Afers Estrangers?
El d'Afers Estrangers és justament un dels ministres espanyols que més parlen o més cops reaccionen sobre l'auge independentista del país.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.