Més esport

Cancellara sotmet Sagan

Ciclisme. El suís s'imposa en la volta a Flandes del centenari després de deixar el seu rival sense aire en un atac memorable al mur de Paterberg

Fabian Cancellara (RadioShack) va rememorar l'exhibició del 2010 en la volta a Flandes i ho va fer al davant del millor ciclista sorgit probablement en l'última dècada, l'eslovac Peter Sagan (Cannondale). Tots dos van aprofitar l'edició del centenari d'una de les clàssiques més llegendàries per protagonitzar un d'aquells duels que reconcilien els aficionats amb el ciclisme, esport que intenta superar la seva pròpia crisi existencial. El doble atac de Cancellara en els murs d'Oude Kwaremont i de Paterberg, noms icònics d'aquest esport, serà recordat en el futur com dos dels grans moments de la història de les clàssiques, almenys des que aquestes es veuen en directe per la televisió.

Després de més de 300 quilòmetres d'anades i vingudes al capdavant del pilot i d'escapades condemnades a l'oblit, hi havia tres fets inapel·lables. Tom Boonen havia caigut per terra i per tant havia desaparegut de les travesses i Sagan i Cancellara s'havien mantingut amb el semblant inalterable en el grup capdavanter i havien cremat tots els seus companys d'equip, amb la missió d'impedir que qualsevol corredor arribés als últims quilòmetres amb una diferència superior al minut.

Sagan, un velocista espectacular, podia jugar en aquests últims quilòmetres a la puta i la Ramoneta, però Cancellara no. Com a la Milà-San Remo, el suís sabia que en un esprint no tenia res a fer. L'ambició i les declaracions de desafiament d'un ciclista com Sagan (23 anys) han tornat a motivar Cancellara (32 anys), que després d'un any difícil, amb lesions incloses, torna a ser un altre cop aquell ciclista que va ser “acusat” a través del Youtube de portar un petit motor a la bicicleta després del monstruós atac a 50 km de l'arribada a la París-Roubaix del 2010.

Així, sense cap mena de contemplació, el suís va triturar el pilot en la pujada a Oude Kwaremont (a 18 quilòmetres de l'arribada). Només Sagan va resistir l'atac de l'anomenat Spartacus, que va fer honor al seu sobrenom. Sagan no es va rendir; la resta de grans candidats, encapçalats per Sylvain Chavanel, sí. El jove eslovac, fins i tot, va rellevar Cancellara donant per fet que tots dos arribarien plegats a Oudenaarde, la capital de Flandes quan parlem de ciclisme. Però encara faltava un mur més, el de Paterberg.

El suís, sense aixecar-se del seient, va fer una altra estrebada. Sagan sabia que si resistia els últims 100 m del mur la victòria seria seva, però no ho va fer. Va cedir només cinc segons en els últims 50 m, suficients perquè Cancellara, quatre vegades campió del món contrarellotge, volés com una Moto GP cap a la meta.Van ser 12 quilòmetres espectaculars. Sagan va esperar Jurgen Roelandts (Lotto), supervivent de l'última escapada, per intentar una persecució que sabia que era impossible. Ara bé, el segon lloc i les ganes de venjança pel 2014 no els hi treu ningú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.