Política

Retinguts per haver lluït una senyera a Madrid

Dos policies vexen dos joves després de treure una estelada a la Gran Via

“El pitjor va ser el tracte rebut”

Dos joves catalans de només 18 anys, Albert Franch i Miquel Rueda, van ser retinguts dissabte passat durant 45 minuts per dos policies de paisà al mig de la Gran Via de Madrid instants després que traguessin de la seva motxilla una bandera independentista de Catalunya amb la qual es volien fer unes fotografies.

L'acció policial no va derivar en cap denúncia posterior, però sí en una identificació en tota regla dels dos joves, que en tot moment van ser tractats amb “un gran menysteniment” pels agents, segons el seu relat.

Franch, alumne de quart de batxillerat en un institut de Barcelona, i Rueda, estudiant de primer de periodisme a la UAB, van viatjar el cap de setmana passat a Madrid per fer-hi turisme aprofitant les vacances de Setmana Santa. Entre els objectes personals que van posar a la motxilla hi havia una bandera estelada de dimensions estàndard, que van transportar amb la intenció de desplegar-la davant diversos monuments característics de la capital espanyola i fer-se la fotografia corresponent.

“Vam treure la bandera davant del Santiago Bernabéu i també a la font de la Cibeles, on ens vam fer unes fotos i no vam tenir cap problema”, va explicar Franch. No van tenir la mateixa sort a última hora de dissabte, quan passejaven per la cèntrica i popular Gran Via i es van voler fer més fotografies. Entre la gran quantitat de persones que en aquella hora passejaven pel carrer hi havia també dos agents de policia que els van fer passar una molt mala estona.

Segons Franch, aquesta va ser la seqüència dels fets: “Només dos segons després de treure la bandera se'ns van acostar dos policies de paisà que ens van apartar cap a un racó amb l'argument que estaven fent un control rutinari. Ens van demanar el DNI i ens van fer un escorcoll complet, com si busquessin droga. Després van contactar amb la central per saber si teníem antecedents”.

Del registre “rutinari” els policies van passar a l'interrogatori i a l'intimidació dels dos joves. “Ens van preguntar d'on érem, quin era el motiu de la visita a Madrid, quan havíem arribat i quan preteníem marxar, i també on ens allotjàvem”. Aleshores va venir la pregunta definitiva: “Quina bandera és aquesta?”, va inquirir un dels agents i, davant la resposta òbvia d'un dels joves –“la catalana”–, la seva rèplica va ser “el silenci i una mirada plena d'odi”, segons l'explicació donada per Albert Franch.

Abans de deixar-los marxar, els agents, sempre utilitzant un to de menyspreu envers els dos nois, els van fer una recomanació que va sonar a advertència: “És millor que no torneu a treure la bandera”, els van dir. “El pitjor –segons Franch– és el to que van utilitzar i el tracte rebut”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.