Política

El govern no renunciarà a la consulta pel finançament

Homs assegura que la Generalitat prioritza la convocatòria a les urnes i no la “canviarà” per una “promesa vaga” sobre un nou model

Alerta que el debat sobre el sistema és un ‘déjà vu'

“Un té la sensació que està en el dia de la marmota.” Pel conseller de la Presidència, Francesc Homs, la possible proposta del govern espanyol d'un nou finançament per aturar el procés sobiranista està atrapada en el temps. Un cop superada, en l'anterior legislatura, la reivindicació d'Artur Mas d'un pacte fiscal similar al concert econòmic, el govern no vol sentir a parlar d'un nou model com a moneda de canvi per a la consulta. “L'opció del govern és la de l'exercici del dret a decidir”, va etzibar Francesc Homs després de la reunió setmanal del consell executiu.

El portaveu governamental sortia al faristol amb l'objectiu de llançar un missatge inequívoc: “El que no farem és canviar una cosa per l'altra.” És així com, en plena consonància amb ERC, Homs intentava desactivar una suposada marxa enrere de l'executiu amb el referèndum per una “promesa” vaga d'un govern que no s'ajusta als compromisos ni paga els deutes. El dubte sobre una possible tremolor de cames, coincidint amb el nou clima de diàleg obert entre La Moncloa i el Palau de la Generalitat no només desgasta la credibilitat del projecte sobiranista de Mas sinó que qüestiona el pacte de govern amb els republicans.

Margallo: una opinió

Per això Homs va aclarir i insistir que el govern no renunciarà a la consulta per un nou finançament. També va assegurar que en la reunió discreta de Mas i Mariano Rajoy a Madrid, el president espanyol no va oferir-li al català cap nou model.

La Generalitat sospita, de fet, que el globus sonda del ministre d'Afers Exteriors, Manuel García-Margallo, és “una posició més personal que no pas una proposta del govern de l'Estat”. Margallo va parlar d'una cessió del 100% de l'IRPF. Segons Homs, la hipòtesi té un regust de déjà vu. Va recordar que el 2005, amb la proposta d'Estatut aprovada al Parlament, també es filtraven a la premsa possibles cessions del gros d'aquest impost, un plantejament que oblidava l'IVA i els impostos especials. El govern defensa que la Generalitat ja ho ha provat “tot” amb executius estatals “de tota mena i condició” i el resultat de l'aplicació dels diversos models de finançament no ha permès superar finalment la “situació paupèrrima” de les finances catalanes. Segons la darrera balança fiscal calculada pel govern, amb el càlcul neutralitzat des del 1986 fins al 2009, Catalunya ha patit un espoli fiscal mitjà del 8% del PIB cada any. Són en total 213.963 milions d'euros.

Amb l'ànim d'evitar que el finançament mini la proposta de la consulta, Homs va defugir aclarir amb quina posició s'asseurà a negociar el govern la reforma del finançament. El model es revisa cada cinc anys i enguany Rajoy n'obre el meló, precisament, perquè ho imposa el calendari: l'actual sistema es va començar a aplicar l'any 2009 i sembla un impossible que la Generalitat rebutgi participar de l'estira i arronsa, el portaveu de l'executiu no va voler parlar sobre la participació catalana en els òrgans bilaterals i multilaterals de decisió. Homs va alertar, però, que aquest trimestre serà “molt complicat” gestionar la tresoreria: “Anem amb l'ai al cor.”

Amb vista a la negociació, el PSC demana la creació d'una comissió al Parlament en la qual es fixi la posició catalana. Tot i que els socialistes catalans van supeditar l'obertura d'aquesta comissió a unes futures col·laboracions amb el govern, els d'Artur Mas van rebutjar la proposta de manera frontal. La prioritat de CiU és una altra i ho comunica amb gestos. Dijous de la setmana que ve es constituirà el Consell Assessor per a la Transició Nacional, l'òrgan que ha d'aconsellar l'executiu sobre el procés.

LA FRASE

Agafar-se a una promesa vaga de finançament [...] seria trair un compromís electoral inequívoc
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

Junqueras titlla l'oferta de Rajoy de “gran mentida”

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, considera que la suposada “mà estesa” de Mariano Rajoy cap a Catalunya és “una gran mentida” i va tornar a reiterar que no es pot “confiar” en el govern espanyol. En una entrevista a RAC 1, va recordar que sempre arriben “promeses” de Madrid i mai no es “compleixen”, i va posar com a exemple l'incompliment en el pagament del fons de competitivitat o la disposició addicional tercera de l'Estatut. També va afegir que no li “preocupa” el diàleg amb Madrid, perquè està a favor que l'executiu “dialogui amb tothom” en referència a la reunió Mas-Rajoy. Pel que fa al procés sobiranista, va llençar la possibilitat que una Catalunya independent demanés un crèdit a Europa per poder avançar. Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assenyalar que només acceptarien un nou finançament, consistent a “recaptar, liquidar, gestionar i executar tots els impostos”, si fos un primer pas cap a la consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.