Societat

Un possible frau amb carn de gos alerta la Unió Europea

L'executiva es fa ressò de les informacions que indiquen que les mandonguilles dels Països Baixos tenen carn de gos procedent de l'Estat espanyol

El Ministeri d'Agricultura nega els fets

La Comissió Europea va explicar ahir que demanarà informació detallada a les autoritats sanitàries espanyoles sobre un possible frau de productes carnis. I és que, segons va assegurar ahir en roda de premsa el portaveu comunitari de Salut i Consum de la Comissió Europea, Frédéric Vincent, hi ha el rumor que les mandonguilles dels Països Baixos haurien estat elaborades amb carn de gos procedent de l'Estat espanyol. Una notícia que va sorprendre el govern espanyol. Tot i això, Vincent va voler remarcar que, de moment, “és pura especulació” i que “cap dels estats membres de la Unió Europea ha notificat al sistema d'alerta europeu un cas semblant”.

Per tant, es tracta, per ara, d'una història especulativa que, segons afirma Vincent, “s'ha publicat en alguns mitjans”. De fet, la informació provindria del diari holandès Telegraaf, que alerta d'un possible frau en pinsos d'animals i en productes carnis per al consum humà, com ara les mandonguilles, produïts als Països Baixos amb carn de gos importada de l'Estat espanyol. Amb l'objectiu d'esbrinar què és el que ha succeït, Vincent va assegurar que l'executiu enviarà una carta a les autoritats sanitàries espanyoles responsables. “Per conèixer que ha succeït exactament, remetrem una carta a les autoritats responsables”, va afirmar Vincent. Tot i això, el director general de sanitat de la producció agrària, Valentín Almansa, va afirmar: “No hem rebut cap petició oficial de la Comissió Europea. L'agència de seguretat alimentària només ha rebut una petició d'informació de les autoritats holandeses.”

El rotatiu també va assenyalar que la Guàrdia Civil hauria investigat fa uns mesos l'ús clandestí de gossos domèstics sacrificats per fabricar pinso. El Ministeri d'Agricultura va assegurar que “no hi ha res” i que “l'única relació que podria existir és amb una empresa, connectada entre Salamanca i Galícia, que està immobilitzada pel jutge des de mitjan gener perquè la Guàrdia Civil sospita que hi va haver un possible desviament d'animals morts per a aliments de mascota.

Aquesta polèmica s'afegeix als recents casos de fraus alimentaris que ha viscut la Unió Europea, com el de la presència de carn de cavall en productes processats (hamburgueses, lasanyes, etc.) que havien estat etiquetats com a vedella. La companyia de mobles Ikea també es va veure esquitxada primer amb les mandonguilles i, després, amb els postres que contenien bacteris fecals.

LA FRASE

L'agència de seguretat alimentària ha rebut una petició de les autoritats holandeses
Valentí Almansa
director de sanitat de la producció agrària

Una qüestió cultural

Tot i que impacta amb la cultura europea, hi ha indrets on la carn de gos és un aliment molt apreciat. Aquest producte es consumeix sobretot a la Xina, Vietnam, les Filipines i Corea del Nord i del Sud. També hi ha algunes regions de l'Índia i Tailàndia on es menja aquest tipus de carn. En el cas de Cambodja, el Japó, Laos, Taiwan, Indonèsia i Birmània, s'hi consumeix, tot i que aquesta carn queda relegada a un pla més minoritari. Als països africans, com ara Angola, el Camerun, Lagos i Nigèria, les classes socials amb menys recursos consumeixen carn de gos. I a Europa també hi ha exemples de llocs on es consumeix la carn d'aquest animal: les regions suïsses de St. Gallen i Appenzell. Tot i això, a Suïssa està prohibit comercialitzar la carn de gos, però sí que es permet fer-ne un consum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.