Política

El PUOSC també servirà perquè els municipis paguin factures

El govern canvia alguns criteris en la concessió d'ajuts als ajuntaments i als que estiguin en una situació delicada els permetrà usar-los per liquidar deutes

Se subvencionaran menys projectes però de més quantia

El Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), que serveix per cofinançar actuacions que es fan als municipis, canviarà alguns criteris en la convocatòria que es farà aquest any i que tindrà validesa fins al 2016. El canvi es dóna, sobretot, com a conseqüència del context econòmic actual que fa que molts ajuntaments tinguin dificultats a l'hora d'afrontar nous projectes que requereixen, en molts casos, d'un fort esforç econòmic per al consistori. I atès aquest context econòmic, s'introdueix una novetat que és principal: aquells ajuntaments que no tinguin una situació sanejada podran aspirar a rebre la subvenció per afrontar el pagament de factures.

Competir en projectes

El Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, explica que el PUOSC té tradicionalment dues línies de finançament: una de manteniment i una de nova inversió. El que es canvia és que fins ara cada Ajuntament posava les seves prioritats i se li donava un mínim assegurat. Ara en canvi, “es competirà amb projectes”. És a dir, obtindran l'ajuda aquelles obres que siguin considerades bàsiques per davant d'altres que es puguin considerar menys necessàries. Amb exemples, vol dir que abans de pagar per a la construcció d'un auditori s'atendrà una petició per construir una xarxa bàsica d'aigua. El segon nou criteri serà que passaran a davant obres que impliquin una inversió amb valor afegit, en el sentit que generin riquesa o llocs de treball en el municipi.

A banda, la Generalitat es marca com a objectiu assegurar la viabilitat de l'actuació. I això es pretén garantir de dues formes. D'una banda, incrementant el percentatge subvencionable, donant un ajut de més quantia. “Farem menys obres però més finançades, enfront de la tendència que hi havia de repartir el pastís”, explica Cañada. En aquest aspecte, relata que moltes vegades donar una subvenció en realitat acabava suposant un problema per al municipi. Si es projectava una obra de 500.000 euros per exemple i se n'hi concedien 100.000, el consistori havia de buscar finançament per a la resta. “Si es demana una subvenció per a una obra de 200.000 euros, l'ajut ha de ser de 180.000 per assegurar que no es genera un problema”, assegura. Però tot això serà per als ajuntaments amb estabilitat financera.

Liquidar deutes

Per als que tinguin una situació econòmica complicada, el govern preveu dos supòsits. D'una banda, concedir una pròrroga per a l'obra. De l'altra, que el municipi renunciï a la inversió, però que tot i així pugui demanar que la Generalitat li satisfaci la meitat de la quantitat que havia sol·licitat. Aquests diners, obligatòriament, s'hauran de destinar a pagar la inversió ja feta o les factures pendents. Amb aquesta acció, que fins ara el govern català no havia aplicat, el que es pretén és ajudar els ens locals que paguin deutes i surtin “abans del forat”. Però aquest supòsit només servirà per pagar factures a aquells ajuntaments que compleixin determinades condicions i estiguin en una situació de desequilibri en el moment de fer una obra.

A la dotació del govern que es preveu per al quadrienni 2013-16, s'hi hauran de sumar uns 200 milions dels programes específics de les diputacions. De tota manera, s'establirà un nou sistema de coordinació perquè els ajuntaments només puguin presentar-se a una de les subvencions: o del PUOSC o del programa específic de les diputacions.

A banda dels ajuts del PUOSC, també és imminent que l'Estat aviat publiqui les condicions de la segona convocatòria d'ajuts perquè els ajuntaments paguin els seus proveïdors pendents.

LA FRASE

Tindran prioritat les obres que es considerin bàsiques per davant d'altres que ho siguin menys
Joan Cañada
Secretari de Coordinació de les Administracions Locals
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.