Política

Memòria restituïda

Un acte a l'exterior de la presó de Burgos recorda la figura de Carrasco i Formiguera en el 75è aniversari de l'afusellament

El seu compromís amb Catalunya i el vessant social, principals valors destacats en el recordatori

Burgos, 7 d'abril del 2013. Un centenar de persones es concentren davant de la presó. Burgos, 9 d'abril del 1938. Al mateix lloc el dirigent d'Unió Manuel Carrasco i Formiguera és afusellat pel règim franquista. Setanta-cinc anys separen les dues dates, però l'esperit del que es va fer ahir era totalment contrari a l'anterior. Ahir es tractava de retornar la dignitat a una de les principals figures del demòcrata-cristianisme català i ferm defensor de la llibertat de Catalunya. I al mateix lloc on s'assassinava un catalanista, ahir hi havia estelades.

En l'acte, organitzat per Òmnium Cultural, hi van participar representants de la societat catalana i de la família. En l'homenatge, els participants va recordar la figura d'aquest polític que als anys 30 ja reclamava la sobirania de Catalunya i es van llegir opinions d'ell d'altres personatges de l'època com Lluís Companys o Antoni Maria Rovira i Virgili. També hi va haver espai per a textos del mateix Carrasco, com les cartes que va enviar des de la presó a la seva dona. A banda, un tenor va interpretar cançons com l'Emigrant, El Cant de la Senyera o Els Segadors. Tot plegat davant de la presó de Burgos, un lloc poc donat a aquest tipus de celebracions. De fet, l'anècdota del dia la va protagonitzar un dels néts de Carrasco i Formiguera quan agents de la policia espanyola el van multar per haver fotografiat la presó.

Segons van explicar fonts d'Òmnium, l'homenatge va servir també per reivindicar el sobiranisme de Carrasco i Formiguera com un dels fundadors i vertebradors d'UDC i com en un dels seus textos va afirmar que “Catalunya ha de lluitar fins a assolir constituir-se políticament, com a nació que és, en estat independent”. De fet, just abans de ser abatut per l'escamot d'afusellament va cridar “Visca Catalunya”. La seva vinculació amb UDC va motivar que el vicesecretari general del partit, Antoni Font, i el membre del comitè de govern Francesc Gambús també es desplacessin fins a Burgos per ser en l'homenatge. En aquest sentit, Font va afirmar-hi que és bo recordar aquest aniversari, sobretot perquè l'ideari de Carrasco i Formiguera continua plenament vigent avui en dia: país, democràcia i justícia social. “Carrasco va ser un líder catalanista, defensor de catalunya i dels seus drets nacionals. Avui el recordem com un polític afusellat per catalanista, però això és un només una part perquè hi ha un Carrasco social preocupar pel benestar de tots”, va afirmar Font.

Aquest no és l'únic acte que es farà aquests dies en memòria de la seva figura. Demà es farà una ofrena floral a a la seva tomba al cementiri de Montjuïc i s'inaugurarà una exposició a Montjuïc, coorganitzada per l'Ajuntament de Barcelona i el Memorial Democràtic sobre la seva trajectòria.

Estelades a Burgos.
L'acte que es va fer ahir va permetre una imatge insòlita a l'exterior de la presó de la capital castellano-lleonesa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.