Economia

Un jutge espanyol anul·la una hipoteca per abús en els interessos de demora

El magistrat declara “immoral” el 19% que el BBVA cobra als clients que no compleixen els terminis

La sentència situa la banca en l'origen de la crisi

El jutge Juan José Cobo Plana, del jutjat de primera instància número 4 d'Arrecife, Lanzarote, ha declarat nul el préstec hipotecari concedit a una parella de Lanzarote, a punt de ser desnonada, perquè considera que els interessos de demora són “abusius”, en una interlocutòria, feta pública ahir, en la qual el magistrat sosté que l'afany d'enriquiment dels bancs és a l'origen d'aquesta crisi.

En la interlocutòria el magistrat declara “abusius i usuraris” els interessos de demora del 19% que el BBVA cobrava a aquests clients si es retardaven en els pagaments. A més, també denuncia que aquests tipus de pràctiques bancàries constitueixen “un abús immoral que, sens dubte, no pot ser consentit ni emparat pels tribunals de justícia”. El jutge Cobo culpa fins i tot els bancs d'haver contribuït “decisivament” a la “crisi econòmica i recessió que es viu en aquest país i en el món sencer”, i als alts nivells d'atur que hi ha darrere de l'impagament de les hipoteques, amb “el seu afany desmesurat per augmentar el seu negoci i els seus beneficis”.

El magistrat va fer un pas més i va demanar al seu secretari que li “posés sobre la taula tots els procediments d'execució hipotecària” que estigui tramitant el seu jutjat “per resoldre sobre la possible nul·litat d'aquests procediments”.

El jutge Cobo argumenta que, en aquesta època de “crisi profunda”, és “un abús” que els bancs “continuïn fixant i mantenint uns tipus d'interès moratori superiors als interessos bàsics que regeixin en cada moment el mercat hipotecari”, i que “està mancat de sentit d'actualitat” concebre els interessos de demora com “una sanció o pena” pel fet de no complir l'obligació de pagar al dia les quotes.

Pel magistrat, “la immensa majoria de les persones, per no dir totes, que deixen de pagar un préstec hipotecari ho fan sense cap culpa per part seva. Ho fan perquè han perdut la feina i són a l'atur, sense que existeixi cap possibilitat de tornar a trobar-ne una altra o perquè els han reduït substancialment el sou”.

La proactivitat de ses senyories

La resolució del jutge Cobo, publicada íntegrament en el diari La Voz de Lanzarote, es basa en la jurisprudència dictada fins ara sobre abusos en l'aplicació d'interessos de demora. Cobo ha anul·lat el préstec hipotecari poques setmanes després que un altre jutge, també d'Arrecife, Jerónimo Alonso Herrera, es convertís en el primer magistrat a paralitzar l'execució hipotecària d'un habitatge, emparant-se en la sentència del Tribunal de Justícia de Luxemburg. El BBVA havia previst el desnonament, segons la resolució judicial, per al 3 de maig a les onze del matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.