Política

Blindatge espanyol

Artur Mas admet que es va trobar amb una “paret” davant del rebuig de Rubalcaba a acceptar el dret a decidir

El PSOE i el PP coincideixen en el rebuig al referèndum però els socialistes plantegen reformar la Constitució

El PP i el PSOE es blinden contra la consulta: en públic i en privat. El “no” que el secretari general dels socialistes espanyols, Alfredo Pérez Rubalcaba, va entonar a Artur Mas en la reunió que van tenir diumenge a Madrid dificulta la via del pacte per a l'exercici del dret a decidir. Els dos grans partits espanyols es tanquen en banda. Dialoguen però no donen el braç a tòrcer amb la reclamada convocatòria a les urnes. Per guanyar força i gestionar alhora el mentrestant, CiU manté les crides a la unitat a ERC i el PSC, amb qui projecta nous ponts mentre els republicans apugen el preu del pacte de governabilitat. El portaveu del govern, Francesc Homs, sentenciava ahir que no contemplen “l'escenari de no disposar de pressupost”. Si no hi hagués comptes, Catalunya s'abocaria a unes altres eleccions anticipades. Davant del pitjor dels escenaris, Mas no dialoga tan sols a Madrid sinó també a Catalunya, oferint un govern de concentració: un front català fins a les últimes conseqüències contra el blindatge espanyol.

Per resoldre l'encaix de Catalunya, el PP i el PSOE ofereixen de moment solucions insuficients al govern de Mas. Els populars branden la reforma del sistema de finançament —que s'ajusta a l'obligació de revisar-lo cada cinc anys— com una oportunitat per a l'entesa i emplacen CiU a traslladar la proposta sobiranista al Congrés. Un intent que es projecta com una segona versió, en aquest cas catalana, de l'intent frustrat de Juan José Ibarretxe per a Euskadi.

Els socialistes espanyols van més enllà del PP per frenar la reivindicació del referèndum i l'independentisme. S'obren a promoure una reforma —per ara indefinida— de la Constitució espanyola. Aquest és el projecte que el líder del PSOE va exposar a Mas: l'Espanya federal. Ferraz ha escoltat Pere Navarro i ja treballa en una mena de segona transició espanyola, però no està disposat a incloure-hi el dret a decidir. Pel que fa a la consulta, el bipartidisme espanyol deixa la Generalitat en un carreró sense sortida; davant d'una “paret”. Així és com el president de la Generalitat va exemplificar de forma gràfica el rebuig frontal expressat per Rubalcaba en la trobada en què el primer secretari del PSC actuava de mediador.

En l'acte d'homenatge al cementiri de Montjuïc a Manuel Carrasco Formiguera, que va ser afusellat ahir feia 75 anys a Burgos, Mas va admetre les dificultats per convèncer el PSOE de la necessitat de la consulta. Per qüestionar el tòtem de la carta magna, però, el PSOE necessita el suport del PP. És per això que Mas va instar Rubalcaba a entendre's abans amb els populars. “Ja hem viscut l'episodi de l'Estatut”, hi va afegir.

La nova etapa de diàleg que la Generalitat ha obert a Madrid ha estovat, en canvi, la flexibilització del dèficit. El PSOE coincideix que s'ha d'abaixar el llistó.

La paràlisi que pateixen els pressupostos catalans forma part d'una altra carpeta que, segons CiU, no es va obrir en la trobada amb Rubalcaba. Aquí l'executiu xoca amb la convicció d'ERC que es podria allargar tot l'any la pròrroga pressupostària. Per CiU, si Madrid flexibilitza l'objectiu de dèficit, és inconcebible un desacord amb els republicans. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va mostrar convençut que el PSC “farà una evolució” favorable a col·laborar amb la Generalitat si no vol deixar de ser “una opció de govern pels propers anys”. Aquest símptoma de millora de les relacions amb el PSC també l'insinuava Navarro. El líder socialista es va felicitar perquè Mas està disposat a parlar d'“un projecte general amb la resta d'Espanya” i “pot arribar a compartir-lo”. El desglaç no és només institucional ni amb el PSOE: a Catalunya també es desfan pesants blocs de gel.

No a una comissió per l'espionatge

El ple del Parlament tombarà avui una proposta del PP i C's per crear una comissió d'investigació sobre la “trama organitzada d'espionatge polític i escoltes il·legals” aflorada a Catalunya els últims mesos, relacionats amb l'agència de detectius Método 3. CiU i ERC ja van avançar ahir que no hi donaran suport perquè troben que la petició “no és seriosa”, i hi van contraproposar la compareixença “dels que tenen tota la informació”, com el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, els responsables de la Udef i el CNI i els caps dels cossos policials estatals, tots els quals no es té “cap garantia” que accedissin a fer-ho si es creés la comissió ara. CiU va oferir parlar-ne en la comissió d'afers institucionals, per veure si el PP accepta aquestes altres compareixences. Entretant, no “farà el joc” als “autors intel·lectuals de la guerra bruta”.

ò.p.j.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.