cultura

A l'Oest del còmic

El saló commemora els aniversaris de ‘Superman', ‘La Patrulla X' i ‘Los Vengadores'

En un context cultural cada cop més ofegat per la crisi i les retallades, el Saló Internacional del Còmic de Barcelona planta cara a la conjuntura i arriba a la 31 edició amb un programa tan ambiciós com de costum. La trobada –que aquest any s'avança al seu calendari habitual– se celebra des d'avui i fins diumenge a Fira de Barcelona, a Montjuïc, amb un pressupost que només inclou un onze per cent de participació pública i oferint –segons el seu director, Carles Santamaria– un ampli “programa d'activitats per a tot tipus de públic”.

Un dels leitmotivs principals d'aquest any és el western; els plats forts de cada any són les exposicions, i aquesta vegada es podrà veure l'anomenada Per un grapat de còmics, on es repassa l'evolució en la historieta d'aquest gènere tan arrelat en la cultura popular nord-americana però que compta amb brillants aportacions europees.

D'altra banda, el saló inaugura el nou espai multiusos El Saloon del Còmic, on s'oferiran classes magistrals, presentacions i concursos de cosplay de superherois i del Far West.

Però el saló també toca de peus a terra pel que fa a l'actualitat, i ha organitzat l'exposició L'humor no es retalla, on mostra el tractament que els humoristes gràfics han fet de la crisi.

Uns personatges tan específicament d'historieta com els superherois també hi tenen cabuda aprofitant la celebració de diversos aniversaris: els setanta-cinc anys de Superman, de DC Comics, i els cinquanta anys de La Patrulla X i Los Vengadores, dues sèries de la Marvel creades pel llegendari Stan Lee.

D'altres exposicions són Quaderns de viatge, on es mostren els dibuixos que diversos historietistes han fet en els seus viatges; Josep Maria Berenguer, retrat d'un editor, dedicada al desaparegut editor d'El Víbora; Ambrós: el traç d'un mestre, en record del creador gràfic d'El Capitán Trueno, que, en paraules del comissari de les exposicions del saló, Toni Guiral, va ser “un dels dibuixants més moderns que hem tingut”, i també les dedicades als guanyadors del 2012, el veterà José Ortiz (Hombre), José Domingo (Aventuras de un oficinista japonés), Lola Lorente i el fanzine Usted. Toni Guiral assegura que s'ha tractat aquest apartat del saló amb especial cura i que “els escenaris i decorats de les exposicions són realment espectaculars”.

Pel que fa als convidats internacionals, aquests dies hi seran presents Adam Hugues, dibuixant de la Liga de la Justicia Internacional i d'altres sèries de superherois; François Corteggiani i Michel Blanc-Dumont, guionista de La juventud de Blueberry; Gilbert Shelton, creador de Los fabulosos Freak Brothers; Guy Delisle, autor de Pyongyang, Crónicas birmanas i Crónicas de Jerusalén; Kevin Eastman, autor de Les Tortugues Ninja; Liniers; Manu Larcenet; Ralf König, abanderat de l'humor de temàtica gai amb El hombre deseado i El condón asesino; Florent Chavouet, i Serge Clerc, entre altres autors que també hi participaran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.