Societat

Fer turisme en català

L'Associació de Guies Catalans del Món ofereix rutes personalitzades i en la seva llengua als turistes de Catalunya

El projecte vol normalitzar l'idioma i reforçar la cultura del país

Nova York fascina més enllà de la raó. Escenari predilecte del setè art, imant de poetes i musa d'artistes, és una ciutat d'estímuls, un món bohemi i babiloni que atrapa aventurers i somiadors. Des del pas elevat del High Line de Chelsea, les nits de Jazz de Harlem, els musicals de Broadway o les llums de neó de Times Square, la ciutat pot esdevenir inabastable fins al viatger més incansable.

D'entre les més de 800 llengües que es parlen a Nova York n'hi ha una, però, de ben familiar. El vigatà Marc Tió va arribar a la capital financera dels EUA el 2009 a la recerca d'un trencament, d'un canvi vital a l'engròs. És aquí on, després d'un breu flirteig amb una productora de cinema, va fundar Cap a Nova York, una petita empresa que ofereix guies personalitzades i en català, i que és membre de l'associació de Guies Catalans del Món. “Em vaig adonar que existia la necessitat que els turistes se sentissin acollits per algú amb qui comparteixen una mateixa cultura”, explica el Marc. “Genera més confiança rebre consells d'algú establert a Nova York i que, a més, et parla en la teva llengua”, hi afegeix.

“En una ciutat tan gran, la companyia d'un guia català et fa sentir com a casa, obtens una tranquil·litat absoluta”, explica la Sònia Garcia, una tarragonina que va visitar Nova York en companyia del marit i els dos fills. “El fet que el guia sigui català ajuda molt, vam aprofitar molt el temps. Després de nou dies, el Marc era un més de la família”, explica el Manuel Carasol.

El Marc rep l'empara de l'associació de Guies Catalans del Món, un projecte estès ja per dinou països i impulsat des de Roma per la Maria Hernàndez, guia turística des del 2007, any en què va fundar Romaquí. “Plantar-se com a guia en català continua sent una aventura. Podríem oferir guies en castellà i tindríem més demanda, però no ho farem perquè l'objectiu és contribuir a normalitzar la nostra llengua i a reforçar el nostre país”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.