Política

Wert hi torna

El ministre diu que les resolucions judicials s'han de complir i Camacho avisa que ho exigirà “per mitjans judicials”

CiU, ERC, ICV, el PSC i la CUP defensen la immersió al Parlament i els tres primers protesten a Europa

El nou terratrèmol judicial entorn del català a l'escola va continuar tenint ahir les seves rèpliques. Si dimecres la consellera Irene Rigau anunciava que el govern no aplicaria la resolució judicial que obliga a fer servir el castellà com a llengua vehicular a l'aula si ho demanen els pares d'un sòl alumne, amb l'argument que es tracta d'una mesura cautelar i que l'executiu ha presentat recurs, el ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, va replicar apel·lant a la llei, segons informa l'ACN.

“La Constitució diu clarament que les sentències i les resolucions judicials s'han de complir. No és quelcom que voluntàriament es pugui fer o deixar de fer”, va afirmar el ministre d'Educació, Cultura i Esports, que va aprofitar per vindicar la nova llei d'educació, la LOMCE, com l'eina que ha d'“aclarir normativament” la jurisprudència del Tribunal Constitucional en l'àmbit lingüístic. Wert, en tot cas, va insistir que no és l'executiu espanyol, sinó el poder judicial l'encarregat de fer complir les seves sentències i interlocutòries. Potser per això la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va anar més lluny que el ministre i va avançar que exigirà per “mitjans judicials” que el govern compleixi les sentències si insisteix en el desacatament.

Camacho es va referir també a la resolució del TSJC que es va donar a conèixer ahir, i va assenyalar que, contràriament al que s'ha volgut difondre, els jutges reclamen un ús equilibrat de les dues llengües en l'ensenyament. “No diu en cap moment que calgui imposar una sola llengua”, reiterava. Arguments similars als que ahir també va utilitzar el president de Ciutadans, Albert Rivera, per defensar una moció del seu grup a la cambra catalana. Una proposta, a la qual també s'hi va afegir el PP, que demanava al govern que compleixi les sentències del tribunal pel que fa a l'ús “equilibrat i suficient” del català i del castellà a les escoles, però que només va servir perquè la resta de grups polítics defensessin l'actual model lingüístic.

Tots van fer pinya a l'hora de reclamar que es mantingui el sistema d'immersió lingüística i que no se separi els alumnes per qüestió de llengua. Tant Camacho com Rivera van insistir a demanar que s'apliqui el model trilingüe que diverses escoles privades de Catalunya ja executen als centres, alguns dels quals “van ser escollits pels presidents Mas i Montilla per educar els seus fills”, van etzibar els dos diputats durant les seves declaracions.

D'altra banda, CiU, ERC, el PSC i ICV van recriminar durament al PP i Ciutadans que volguessin buscar conflictes lingüístics on no existeixen. “Els conflictes socials no els provoquen les llengües”, va qüestionar la diputada d'ERC Anna Simó.

Mas, Rigau i Gordó

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, es va reunir ahir amb el president Artur Mas i el conseller de Justícia, Germà Gordó, per analitzar la situació en què queda l'actual model lingüístic arran de la nova resolució del TSJC. Rigau, tal com havia indicat moments abans a Catalunya Ràdio, es va mostrar en tot moment partidària de defensar el model vigent i ja va anunciar que, a més de presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem, no descarta arribar fins al Tribunal Constitucional (TC).

Els defensors del model d'immersió lingüística van obrir també ahir un altre front a Europa. Els eurodiputats de CiU, ERC i ICV van presentar dues preguntes a la Comissió Europea i el Consell Europeu en les quals demanen que es defineixin sobre el tema i en què sol·liciten que l'Estat espanyol compleixi la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries (que va subscriure el 2001). També apel·len als articles 21 i 22 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que prohibeixen la discriminació per raó de llengua i protegeixen la diversitat lingüística.

A més, a l'onada de reaccions en defensa de la immersió es van afegir ahir els sindicats majoritaris. La UGT de Catalunya va considerar en un comunicat que la decisió del TSJC és política, que atempta contra el dret fonamental dels nens a ser escolaritzats en català i que en conseqüència n'avalarà l'incompliment. Alhora, CCOO va qualificar l'ordre judicial de “greu irresponsabilitat” i “flagrant injustícia”.

La CUP i C's s'enganxen per l'‘escrache'

El debat sobre el model lingüístic escolar que Ciutadans va traslladar ahir a la cambra catalana va acabar amb un dur enfrontament entre els diputats Jordi Cañas (C's) i Quim Arrufat (CUP) a l'hemicicle. C's havia recriminat a la CUP la convocatòria d'un escarni públic davant el local on ahir a la tarda havia d'intervenir el president de C's, Albert Rivera, a la Garriga. Tot i que va ser desconvocat, Arrufat va etzibar a C's que “s'hi anessin acostumant”, la qual cosa va provocar una reacció irada de Cañas, que va demanar empara al Parlament mentre la presidenta, Núria de Gispert, el feia callar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.