Política

El Consell per a la Transició fixarà el traç de l'estat propi

L'organisme, que es va constituir ahir, elaborarà una vintena d'informes sobre com ha de ser l'estructura d'una Catalunya independent

Abans de l'estiu tindrà llest l'estudi sobre la consulta

El Consell Assessor per a la Transició Nacional, que es va constituir ahir amb la presència d'Artur Mas, tindrà com a repte definir les estructures d'un estat propi català, oferir informació a la ciutadania perquè pugui conèixer de primera mà quins avantatges i desavantatges pot tenir una Catalunya independent i assessorar el govern en tot aquest procés sobiranista.

L'entitat té previst elaborar una vintena d'informes al llarg d'aquest any i un dels més destacats tractarà de com afrontar la consulta d'autodeterminació –estarà llest abans de l'estiu–. Al marge d'aquest document, el consell treballarà en quatre àmbits diferenciats. En el primer es traçaran les estructures d'estat, com ara l'agència tributària, el banc central, les agències reguladores, el poder judicial, el servei d'exteriors o l'administració electoral. El segon se centrarà en processos com ara la consulta, les relacions amb la Unió Europea o l'Estat espanyol.

El tercer camp estarà dedicat a l'economia i els recursos que tindrà la nova Generalitat o com es faran els repartiments d'actius i passius amb l'Estat espanyol. I, finalment, un últim apartat en què s'inclouran qüestions diverses, com ara per exemple la seguretat social, els aspectes de defensa i seguretat, la doble nacionalitat o l'oficialitat de les llengües.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va reconèixer que la feina dels catorze experts d'aquest organisme, que està presidit pel director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer, serà “mirada amb lupa” per la importància que poden tenir les seves conclusions. Homs va negar que els estudis puguin ser partidistes i va avisar que no faran treballs “d'estat d'anim”, sinó que reflectiran tota la informació possible amb dades i exemples contrastats, sigui positiva o no per a la independència.

En aquest mateix sentit, Homs hi va afegir que la seva feina serà molt valuosa perquè fins ara no hi ha estudis seriosos sobre la viabilitat d'un estat català i d'aquesta manera es podran anar resolent dubtes que han aparegut en la primera pàgina política els últims mesos, com ara si una Catalunya independent continuaria a la UE, com es pagarien les pensions o com funcionaria la nova hisenda catalana.

El TSJC avala l'òrgan

Coincidint amb la primera trobada del Consell Nacional per a la Transició Nacional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar la suspensió d'urgència d'aquest òrgan com havia demanat Ciutadans. La formació d'Albert Rivera manté que el consell està “fora de les competències autonòmiques” i instava el TJSC a actuar mentre la justícia no es pronunciés sobre la seva legalitat.

El govern sempre ha defensat que no hi ha cap argument legal per poder tombar aquest organisme públic.

LES FRASES DE FRANCESC HOMS

Els informes del consell estaran a l'abast de tothom i hi haurà material per contrastar i fer debats sobre l'estat propi
No es requereixen gaires estudis per saber el que significa formar part de l'Estat espanyol. Sobre el dret a decidir sí que falta més informació
La gent mirarà amb lupa els integrants del consell, però no faran treballs d'estats d'ànim. Seran estudis molt documentats

El segon eix, el pacte nacional pel dret a decidir

El Consell Assessor per a la Transició Nacional, que té un caràcter eminentment tècnic i d'assessorament, és un dels eixos sobre els quals se sustentarà el procés cap a l'estat propi. L'altre element destacat és el pacte nacional pel dret a decidir, en què estaran representades les formacions polítiques que ho desitgin i diverses entitats del món sobiranista, com ara Òmnium Cultural o l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'articulació d'aquest acord pivotarà sobre el Parlament, i les previsions més optimistes indiquen que podria començar a funcionar aquest mes d'abril; de moment, però, encara no s'ha arribat a cap pacte entre els partits. En aquestes negociacions tampoc no es descarta que s'acabi acordant la creació d'una comissió parlamentària sobre el dret a decidir, que és una de les demandes d'ICV-EUiA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.