Política

Xèrif i flagell

eina

Montoro crea l'autoritat fiscal que controlarà els comptes autonòmics i municipals

Manté que és independent tot i estar adscrita a Hisenda i tenir un president triat per Rajoy

Alerta Mas que no esperi una “relaxació” en el dèficit

Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal. Tot i que la sigla (AIRF) no en facilitarà la pronunciació, aquest serà finalment el nom oficial del xèrif pressupostari de nova creació que emana del Ministeri d'Hisenda i que fiscalitzarà de prop els comptes de comunitats i ajuntaments a la recerca del dèficit zero. Malgrat que el ministre Cristóbal Montoro recalca que serà independent –un adjectiu que hi ha penjat en un intent deliberat d'esvair equívocs–, el nou xèrif pressupostari neix adscrit directament al titular d'Hisenda i el seu president serà elegit en el Consell de Ministres que presideix Mariano Rajoy. Per evitar la temptació de les comunitats –sobretot de Catalunya, perquè és l'única que encara no té pressupost– de frenar la velocitat dels ajustos, Montoro va alertar que “aquí no es relaxa ningú”, independentment del que acabi dictant Brussel·les.

En la presentació oficial de la nova autoritat fiscal en el Consell de Ministres, Montoro hi va voler restar poder intimidatori i fins i tot es va presentar com una potencial víctima de la criatura. “Ens concerneix a tots, també a l'Estat”, va dir per no avivar rancors a Catalunya i Andalusia, ni a les tretze comunitats on governa el PP. A l'hora de llegir la lletra petita de l'avantprojecte que ara viatja al Consell d'Estat i al Consell de Política Fiscal i Financera, però, Montoro no va ocultar que el xèrif de l'amonestació depèn d'ell. I qui controlarà el controlador? “Això de qui controla el controlador és tema de filosofia política, però aquí tinc una persona que em controla [mirant la vicepresidenta Sáenz de Santamaría]; més amunt hi ha el president i, més enllà, hi ha les Corts”, va esgrimir Montoro.

Decidit a embolcallar la criatura d'independència, el ministre d'Hisenda va citar l'exemple de l'oficina pressupostària dels Estats Units (CBO en la seva sigla en anglès), composta per analistes plenament independents i al servei del Congrés. En canvi, el Congrés només té l'opció aquí d'acollir l'audiència del president de l'autoritat que imposi Rajoy i sense poder-lo vetar. “Que no és independent el governador del Banc d'Espanya, el president de l'INE i la presidenta de la CNMV?”, va recitar Montoro en l'últim esforç de convicció. Si bé Luis Linde ve de l'escalafó del Banc d'Espanya i Gregorio Izquierdo era reclutat per a l'INE al Círculo de Empresarios, fins al dia abans de presidir la CNMV Elvira Rodríguez era portaveu econòmica del PP al Congrés. Una altra missió de l'autoritat fiscal serà publicar previsions i anàlisis, de tal manera que la criatura de Montoro pot col·lidir amb el que és àrea privada del ministre d'Economia, Luis de Guindos.

La relaxació contamina

En espera de l'oxigen que doni Brussel·les, Montoro advertia que “aquí no es relaxa ningú” i comminava la Generalitat a elaborar el pressupost partint del 0,7%. Tot i que La Moncloa dóna per fet que la fita del dèficit del 2013 passarà del 4,5% al 6%, no vol que ningú celebri l'oxigen addicional i menys Catalunya, on Andreu Mas-Colell pugna per tenir la tercera part del marge i elevar el límit del 0,7% al 2%. “A Espanya no li relaxarà ningú l'objectiu del dèficit; és al revés: el que ens està fent sortir de la crisi és el compliment de l'objectiu de dèficit juntament amb les reformes. No esperem que ens relaxi ningú res”, sosté Montoro. I després de penjar l'etiqueta independent a un ens que depèn d'ell, Montoro va alliçonar la premsa sobre el llenguatge: “Eliminin el terme relaxar; hi ha terminologia que és contaminant: relaxar, relaxació... Com ens hem de relaxar si hem de sortir de la crisi!” Pel que fa a l'esperada quantitat exacta del dèficit, Montoro ironitza: “N'està pendent Catalunya i nosaltres; som a la primavera i segur que no passa de primavera.”

L'autoritat havia de dependre d'algú; això de qui controla el controlador és un tema de filosofia política. A mi em controlen Santamaría, Rajoy i, més enllà, les Corts
Eliminin el terme ‘relaxar' en el dèficit; hi ha terminologia que és contaminant: ‘relaxar', ‘relaxació'... Com ens hem de relaxar si hem de sortir de la crisi!

La policia vigilarà els encàrrecs a espies

Els encàrrecs a una agència d'espies ja no seran discrets i confidencials. Amb l'objectiu d'evitar casos controvertits com ara el de l'agència Método 3 a Catalunya i el del tràfic d'informació privilegiada de l'operació Pitiüsa, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va sortir ahir del Consell de Ministres amb l'aprovació d'un avantprojecte de llei que faculta la policia a controlar la contractació d'espies, els seus clients i els mètodes d'investigació i que obligarà les agències de detectius a compartir la seva informació amb regularitat.

En un intent de conjurar l'escàndol sobre les escoltes i els seguiments, la mesura d'Interior obliga les agències privades de detectius a “documentar els encàrrecs en contracte per escrit” i a elaborar un “informe actualitzat” que reculli les dades esbrinades durant les investigacions. Aquest document “estarà sempre a disposició de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i de l'autoritat judicial”. Tant les empreses com els detectius que no respectin la normativa s'enfronten a la inhabilitació. Les investigacions continuaran sent privades i, per evitar un cas com el de La Camarga, “els sons gravats es destruiran un any després de la seva realització, tret que estiguin relacionats amb una investigació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.