Política

“¡A mi em parles en espanyol!”

Una jove andalusa arrasa a les xarxes socials amb un vídeo contra la catalonofòbia

La bloguera, que fa dos anys que viu a Barcelona, explica que de petita se li “va ensenyar a odiar els catalans”

  • La bloguera, coneguda com a @focusing.

“Hola, bon dia. A mi me hablas en español”. Sense més preàmbuls. Així comença el vídeo d'una jove bloguera de Huelva, resident a Barcelona des de fa dos anys, on explica una qüestió que la té “molt tipa”: la catalanofòbia o “el rebuig injustificat i agressiu que té tanta gent contra els catalans”. Un tema que ha provocat una gran viralitat a les xarxes socials. El vídeo, penjat a YouTube, ja compta amb 515.613 visites, 16.227 m'agrada i 7.856 comentaris.

I és que, en 12,14 minuts, l'andalusa desmunta tòpics com que els catalans només parlin català, que si parles castellà et miren malament o que els rètols de les botigues a Catalunya estiguin escrits únicament en català. També afirma que a Catalunya no ha tingut mai cap problema d'odi i que el seu propòsit és donar la seva opinió sobre un tema, a priori, sensible.

A més, la bloguera, coneguda com a @focusing, explica: “A mi, de petita, sempre en van ensenyar que el català representa una cosa dolenta, que s'ha d'odiar, que es mereix el nostre menyspreu. A mi de petita em van ensenyar a odiar els catalans”. Segons argumenta, ara, que ja s'ha fet adulta, se n'ha adonat que és “una bestiesa odiar per odiar”. I, després de conviure amb els catalans, anuncia que ha pogut comprovar “que moltes de les coses que es diuen de Catalunya són totalment falses”.

En el seu discurs també defensa que els catalans “són lliures de pensar i sentir com vulguin”. “Ofenen algú per pensar que mereixen un estat propi?”, interroga la jove de Huelva. En la mateixa línia, es pregunta si, pel sol fet de pensar que Catalunya estaria millor sense Espanya, “és motiu suficient per odiar-los d'aquesta manera. “Mentre no es radicalitzin -assegura la noia, que viu a Barcelona des del novembre de 2011- el seu sentiment independentista em sembla completament respectable”.

La jove també aborda una altra de les premisses que ha escoltat des de petita: que els catalans haurien de parlar espanyol perquè estan a Espanya. I argumenta: “Els catalans poden parlar com vulguin a la seva terra, tenen un idioma propi”, i dit això, assegura que, a més, “si l'escoltes bé, pots entendre'l”. I posa d'exemple: “Estació de Sants i Estación de Sants”.

Malgrat tot, insisteix en deixar molt clar que està en contra dels espanyols que odien els catalans per inèrcia, de la mateixa manera que dels catalans que ho fan amb els espanyols amb la mateixa intensitat, i fa una crida a tothom per no deixar-se portar per l'odi.

La jove internauta, que reconeix que les úniques oportunitats laborals que té són aquí, ha rebut aplaudiments i dures crítiques per haver penjat el vídeo a internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.