Política

ERC supedita la victòria al vot de les classes populars

Junqueras reitera que només se sortirà de la crisi amb la independència, i per assolir-la cal actuar de “manera col·lectiva”

Insta els partits a fer costat al govern en la defensa dels recursos del país

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer una crida ahir a les classes populars que més malament ho estan passant per la crisi econòmica a treballar plegats perquè el “sí” sigui majoritari en una futura consulta sobre la independència del país. “Els seus problemes estan indestriablement lligats al futur del país”, va assegurar, per la qual cosa es va comprometre a bastir “un discurs de la majoria” convençut que l'única manera de sortir de la crisi és que Catalunya pugui gestionar tots els seus recursos.

“Potser no guanyarem la partida a les entitats financeres i econòmiques ni als mitjans de comunicació, però, malgrat les dificultats, el nostre discurs arriba a més gent”, va etzibar als més de 500 militants que es van aplegar al parc de la Ciutadella per celebrar l'aniversari de la República catalana. Per Junqueras, cada moment que passa “ens carrega de raó”, per la qual cosa cal aprofitar que “per primera vegada el futur és a les nostres mans”, va clamar. Junqueras va centrar els esforços, ahir, a evitar que s'afebleixi la il·lusió de molts catalans per un procés que tot just acaba d'engegar, però que necessitarà del suport a les urnes d'una gran majoria de ciutadans.

Un afebliment que s'ha fet més intens davant la necessitat d'aprovar uns pressupostos que es perfilen més escanyats que mai, amb la pretensió del govern espanyol d'aplicar un sostre de dèficit que suposarà importants retallades i afectarà, com no es cansa de repetir l'executiu català i ERC, l'esquelet dels serveis públics. “Si som capaços de traslladar aquest discurs a la pell de la nostra gent, segur que guanyarem”, insistia un i altre cop el cap dels republicans davant la situació d'emergència en què es troben les arques de la Generalitat.

Junqueras també es va referir als instruments amb què s'han de dotar els ciutadans per poder escollir el seu futur. Tot i que sempre s'ha mostrat favorable a negociar com a primer pas la consulta amb el govern de l'Estat, ahir també va advertir que “no tanquem la via” a cap “mecanisme democràtic”, incloent-hi una declaració unilateral d'independència per part del Parlament de Catalunya, contràriament al que hores abans havia rebutjat el president de la Generalitat, Artur Mas, en un acte a Pallejà (Baix Llobregat).

Front comú al dèficit

La dificultat de fer i aprovar el pressupost del 2013 amb un sostre de dèficit del 0,7% –o en els millors dels casos, d'un possible 1,5%– va tornar a aixecar les crítiques del republicà, que ahir demanava a la resta de partits polítics que es possessin “al costat del govern” en la defensa dels recursos que aporten els ciutadans del país.

D'aquesta manera, Junqueras assenyalava el PSC, el PP i C's, que reclamen a l'executiu que presenti de manera immediata uns pressupostos, malgrat el risc que suposarien per al país les retallades d'entre 4.000 i 3.000 milions, que comporta complir amb els topalls establerts des de Madrid.

LES FRASES

Hem de saber cosir les preocupacions individuals a l'evolució del país. La solució només arribarà de manera col·lectiva
La victòria és possible i segura perquè cada moment que passa tenim més raó
Estem a favor de qualsevol instrument que permeti a la gent expressar-se democràticament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.