Política

Una majoria pel sí

Mas s'aboca a convèncer els indecisos dels avantatges de l'estat propi per obtenir un resultat clar en la consulta i no fracturar el país

Descarta la declaració unilateral d'independència perquè no és “estrictament democràtica”

L'objectiu pel 2014: construir la majoria social del sí a l'estat propi. El president de la Generalitat, Artur Mas, va disparar ahir el tret de sortida a la campanya amb què Convergència vol convèncer els indecisos dels beneficis de la independència. Ho feia des de Pallejà, on CiU té l'alcaldia, com a emblema metropolità d'èxit en l'escomesa a què s'aboca CDC amb vista al referèndum. “Aquest és un procés que no és d'una part de Catalunya, és de tot Catalunya. Si al Baix Llobregat construïm una majoria sòlida, la resta vindrà tot seguit”, va defensar. Mas inaugurava així l'operació per engrossir l'electorat favorable a la independència.

El pas per les urnes

Dret a decidir i estat propi, garantia d'un futur millor és el nom amb què els nacionalistes han batejat aquesta campanya, una empresa sense precedents a CDC després del viratge sobiranista del congrés de Reus de fa un any. Ja aleshores els convergents van confirmar l'aposta pel dret a decidir com a via prioritària per arribar a l'objectiu final sense dreceres. Mas, des de Pallejà, hi insistia tot descartant l'opció de la declaració unilateral d'independència, perquè no és un camí “estrictament democràtic”. La decisió sobre el futur polític de Catalunya, que pot condicionar el país durant dècades, s'ha de prendre a les urnes, sosté.

Malgrat la contundència de Mas, a CDC no s'ha descartat fins ara la proclamació unilateral des del Parlament com a última opció, en cas que l'Estat aconsegueixi aturar la consulta. Ara bé, sempre es pressuposa la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries com a pas previ, per revestir-la d'una major legitimitat.

En el full de ruta convergent fins a l'estat propi, per tant, figura una prova de foc a les urnes. I l'obsessió de la cúpula és que el sí no ha d'obtenir un suport ajustat. “És molt difícil que en un país dividit en dos blocs es pugui avançar”, constata Mas. El president de la Generalitat busca una majoria “clara” i “sòlida”.

Treball territorial

El seu projecte polític se sustenta, de fet, en l'existència d'aquest gros de la població. L'equip de Mas s'ha allunyat de les elits econòmiques –que miren amb recel un procés que sacseja l'statu quo però que com a tals són una minoria– per prioritzar la classe mitjana majoritària; un sector social fortament castigat per la crisi i en què l'independentisme sembla haver arrelat amb força com a projecte de futur. També pretén guanyar terreny a Tarragona i a l'àrea metropolitana de Barcelona, la gran assignatura pendent. “Si la majoria és sòlida, el camí és possible. Si la majoria trontolla, el camí no és possible”, argumenta Mas.

El treball pedagògic i de base sobre l'estat propi es concretarà durant els pròxims tres mesos, en la subcampanya Què està passant a Catalunya? La conferència d'ahir obria un tour arreu del país en què dirigents de CDC i membres del govern faran 300 xerrades i col·loquis. El propòsit és triple: difondre que el dèficit fiscal és el problema estructural i que és Madrid qui imposa les retallades; revertir la crisi de confiança que afecta els partits i defensar l'estat català. Mentre Mas ho intentava dins de la sala Pal·ladius de Pallejà, a fora una trentena de persones clamaven per una escola pública de qualitat. La paradoxa: és a tots ells a qui CDC aspira a convèncer que l'estat propi és la solució.

Espanya ha tingut el suport de les forces catalanes. Quantes vegades hem tingut els vots espanyols a favor de Catalunya?
Això no es guanya o es perd amb un 49,5% o un 50,5% dels vots en una consulta. Si acaba així vol dir que tenim un país dividit
El dret a decidir depèn de nosaltres, fonamentalment. Si els catalans ho tenen clar, és un camí de futur possible
Amb només un terç menys del dèficit fiscal no hauríem hagut de fer ni una sola retallada
Artur Mas
PRESIDENT DE CDC
Aquest és un procés que no és d'una part de Catalunya, és de tot Catalunya. I si és del Baix Llobregat, és de Catalunya
És essencial que en un dels dos blocs hi hagi una majoria molt clara [...] S'ha de construir i tenim uns quants mesos

Tres camins i una sola sortida

Artur Mas argumenta que existeixen tres camins per sortir de l'atzucac, però que només hi ha una sortida del laberint català.

L'autonomia d'ara

Després de 30 anys d'intents de trobar un encaix autonòmic favorable de Catalunya dins d'Espanya, Mas està convençut que conformar-se a administrar l'autonomia actual implica “inclinar el cap” davant Madrid.

Reforma pactada

El PSOE proposa una reforma de la Constitució però necessita el PP per tirar-la endavant. Mas censura que no depèn de Catalunya, i s'hi mostra desconfiat vista l'experiència de l'Estatut.

Estat propi

El dret a decidir i la construcció de l'estat català “depenen de nosaltres, fonamentalment”, remarca Mas. Si els catalans ho tenen clar, hi veu la veritable sortida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.