Política

El jutge atura l'ofensiva de l'Estat contra els municipis

Dues interlocutòries del jutjat contenciós número 1 de Girona fan desestimar els recursos de l'Estat contra les declaracions de territori català lliure i la insubmissió fiscal de Celrà i Cassà de la Selva

El jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha desestimat el recurs interposat per l'advocat de l'Estat contra l'acord de ple aprovat per l'Ajuntament de Celrà, el novembre passat, en què declarava el municipi territori català lliure. El jutge considera en la interlocutòria que l'acord només representa una voluntat política que, en cap cas, té conseqüències jurídiques. A més, el mateix jutjat –i amb els mateixos arguments–, també ha declarat la no admissió del recurs interposat també per la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, contra l'acord plenari de l'Ajuntament de Cassà la Selva de donar suport a la moció a favor del moviment Diem Prou, a favor de las insubmissió fiscal. Contra aquestes interlocutòries es pot presentar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En el cas de Cassà de la Selva, el jutge considera que la moció de suport a aquesta campanya “no és fiscalitzable des del punt de vista estricte del dret administratiu”.

En el fonaments de dret, els serveis jurídics de la Diputació de Girona, els quals el jutge té en compte en la seva interlocutòria, se sosté que els acords adoptats “constitueixen una sèrie de declaracions que des del punt de vista del dret administratiu i del de les competències d'aquest ordre jurisdiccional en particular no comporten per elles mateixes efecte jurídic concret que creï deures concrets”.

Campanya de recursos

A les al·legacions en representació de l'Ajuntament de Cassà de la Selva es posa de relleu i es fonamenta que “la delegació del Govern a Catalunya ha decidit interposar recursos jurisdiccionals sistemàticament i de manera totalment indiscriminada contra tota manifestació, actuació o resolució municipal que s'enfronti o no coincideixi amb la ideologia política del partit del govern de l'Estat i, sota l'aparença mal dissimulada de vulneració de la legalitat, es vol obtenir l'anul·lació de mocions”. A més, també es confia en la independència del poder judicial davant la campanya d'impugnacions que s'ha iniciat des de l'administració de l'Estat. Aquestes dues interlocutòries són només la punta de llança d'altres que vindran i que han estat presentades des dels serveis jurídics de la Diputació de Girona o directament pels mateixos ajuntaments afectats.

Un previsible efecte dominó

Des de Corbera del Llobregat a Ribes de Freses, les mocions dels municipis declarant-se territori català lliure han estat constants, però no han passat desapercebudes per la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que va iniciar una ofensiva. Ahir mateix, De Luna va presentar un recurs contra l'Ajuntament d'Arenys de Munt, en aquest cas pel tema de la bandera. Ara, però, la victòria política que buscava De Luna es pot anar allunyant amb aquestes interlocutòries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.