Economia

Dues sentències declaren nul·les les clàusules de sòl dels préstecs hipotecaris

L'Audiència de Barcelona obliga a retornar 16.000 euros per les quotes pagades de més

El jutjat mercantil de Girona també anul·la el límit del 3%

Les clàusules de sòl dels préstecs hipotecaris estan en qüestió, tal com es reflecteix en dues sentències judicials, de l'Audiència de Barcelona i el jutjat mercantil de Girona, donades a conèixer ahir. Aquests punts del contracte estableixen un límit a partir del qual el client hipotecat no es beneficia d'una hipotètica rebaixa del preu del diner. Com a contrapartida, també sol haver-hi una clàusula sostre, que limita la quota màxima a pagar, encara que és tan elevada que difícilment es pot arribar a activar. El Tribunal Suprem ja va dictar recentment una sentència en què considerava nul·les les clàusules de sòl si es demostrava que no s'havia informat correctament el titular del préstec.

I, seguint aquesta línia, l'associació de consumidors Ausbanc va donar a conèixer ahir una sentència de l'Audiència de Barcelona que declarava nul·la, per abusiva, la clàusula de sòl d'un contracte hipotecari i, a més, obligava l'entitat bancària, Nova Galicia Banco, a retornar totes les quantitats pagades de més. El cas és el següent. Una veïna de Barcelona va contractar el 2007 un préstec per un import de 550.000 euros a tornar durant un termini de 35 anys. El cost del crèdit era de l'euríbor més un diferencial de 0,65 punts, però alhora recollia una clàusula de sòl del 4,25% i un sostre del 19%.

“La sentència considera que existeix un desequilibri contractual, perquè el client difícilment es podrà beneficiar d'aquest sostre del 19%”, va explicar ahir l'advocada d'Ausbanc Montse Andrés.

A més d'anul·lar les clàusules del contracte, la sentència condemna Nova Galicia Banco a retornar al titular de la hipoteca 16.000 euros, que és la quantitat pagada de més en interessos quan el cost de la hipoteca es va situar per sota del 4,25%, un fet que va passar a partir del 2009. Contra aquesta sentència s'hi pot recórrer.

“Aconsellem la gent que té clàusules de sòl en les hipoteques que faci arribar la seva queixa al banc, perquè són abusives”, va dir Andrés, que hi va afegir: “Els clients amb aquests contractes poden arribar a pagar, en aquests moments, una mitjana de dos mil euros més al mes.” Les dades del Banc d'Espanya indiquen que menys d'un terç dels crèdits hipotecaris recullen aquesta clàusula en el contracte.

D'altra banda, el jutjat mercantil de Girona ha declarat nul·la, per abusiva, la clàusula de sòl d'una hipoteca i obliga el banc BMN a retornar 10.000 euros a l'afectat. El client va declarar que desconeixia la clàusula de sòl –en aquest cas situada en el 3%– i que no havia pogut negociar-la, i el jutge, ara, l'ha anul·lat i obliga a retornar els diners pagats de més.

LA XIFRA

3
per cent se situa la mitjana de les clàusules de sòl de les hipoteques, que recullen un terç dels contractes.

El Banc d'Espanya defensa aquests contractes

Les sentències dictades per l'Audiència de Barcelona i el jutjat mercantil de Girona no són les úniques. L'associació Ausbanc va dir ahir que són una seixantena les sentències que anul·len les clàusules de sòl, per abusives, a tot l'Estat. Ara bé, fonts del Banc d'Espanya van defensar ahir la legalitat d'aquests contractes i van recordar que també s'estan dictant sentències que les emparen. En tot cas, el Banc d'Espanya va emetre el maig del 2010 un informe en què defensava les clàusules de sòl, perquè “formen part inseparable del producte”. Malgrat reconèixer l'obligació d'informar de manera clara de la seva existència, el supervisor bancari indicava que els clients sempre han tingut la possibilitat de contractar préstecs a tipus fixos, però que es decantaven pels variables perquè “les quotes són molt menors”. A més, diu que les clàusules de sòl permeten als bancs cobrir els costos fixos i garantir-se una remuneració mínima en cas d'una davallada de l'euríbor, que és el que ha passat en els últims anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.