Política

Londres avisa Escòcia que si s'independitza no li posarà fàcil per mantenir la lliura

El ministre d'Economia, George Osborne defensa que abandonar el sistema actual “representaria entrar en un territori molt desconegut”

Alerta els escocesos que si mantenen la moneda amb la independència s'hauran de sotmetre als dictats econòmics de Londres

El Regne Unit no hauria de considerar els interessos d'Escòcia si aquesta s'independitza i vol mantenir la lliura esterlina com a moneda, ha insinuat aquest dimarts el ministre d'Economia britànic, George Osborne. En un discurs a Glasgow amb motiu de la presentació d'un informe sobre els possibles escenaris monetaris arran de la independència, Osborne ha assegurat que abandonar el sistema actual “representaria entrar en un territori molt desconegut” per Escòcia. “Estaria el nou estat independent escocès preparat per acceptar límits significatius en la seva sobirania econòmica? A sotmetre els seus plans econòmics a Westminster abans que a Holyrood?”, ha avisat el ministre.

En el seu discurs més dur contra la independència fins el moment, el responsable del Tresor britànic ha assegurat que si Escòcia se separa del Regne Unit, Londres ja no hauria de considerar els interessos dels escocesos en la seva política monetària. “Perquè haurien, 58 milions de ciutadans, cedir part de la seva sobirania sobre la política monetària, i potencialment l'econòmica, a 5 milions de persones d'un altre estat?”, s'ha preguntat.

Segons Osborne, la resta del Regne Unit resultant de la independència escocesa “estaria molt més exposat als riscos que una Escòcia independent entrés a tenir dificultats fiscals i financeres”. En un símil amb la situació que viu actualment l'Eurozona, on els estats més rics han d'exigir retallades als que pateixen problemes, Osborne ha volgut avisar els escocesos que si mantenen la lliura esterlina amb la independència hauran de mantenir certa submissió als dictats econòmics de Londres.

Osborne ha explicat que per una Escòcia independent hi hauria tres alternatives. Mantenir la lliura unilateralment -i arriscar-se als dictats de Londres; crear una moneda pròpia o unir-se a l'Eurozona, una possibilitat que arran dels problemes de l'euro els independentistes escocesos descarten de moment. “Totes aquestes alternatives monetàries són menys apropiades econòmicament que el que tenim ara per Escòcia i la resta del Regne Unit”, ha avisat Osborne.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.