Política

CDC fa una crida a “fer pinya” per un límit de dèficit del 2,1%

Rull demana “unitat d'acció” a partits i societat civil per ampliar el sostre anunciat, de l'1,2%

Mentre el seu soci demana complicitats, ERC ataca el PSC

També el PP i C's troben el nou marge encara millorable

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, es va afegir ahir a la cascada de reaccions a l'anunci de la flexibilització del dèficit conjunt per a les autonomies, que l'executiu espanyol tenia fixat inicialment en el 0,7% del PIB i que ahir va elevar fins a l'1,2%. Rull, com ja va fer el govern divendres, va considerar clarament insuficient el nou límit, que només suposa una cinquena part del marge per al conjunt de l'Estat que confia a aconseguir de Brussel·les el govern de Mariano Rajoy, fixat en el 6,3%. El govern català aspira a disposar d'un terç d'aquest marge, és a dir, del 2,1%.

Rull va matisar que el dèficit públic és “un debat conjuntural”, però que “el problema de fons és el finançament, el dèficit fiscal”. Però, com que la conjuntura mana, va insistir en les crítiques a l'actitud dels de Rajoy vessades divendres pel conseller Andreu Mas-Colell i va fer una crida a la resta de partits que va fer extensiva als agents socials: “Cal fer pinya, cal unitat d'acció per avançar fins a disposar d'aquest 2,1%”, va dir. Un objectiu que els convergents, i el govern que encapçalen, es neguen a descartar, perquè entenen la flexibilització anunciada ahir per al conjunt de les autonomies (no s'ha concretat la dada per a cadascuna) com un primer pas. I prova que la van encertar no presentant el pressupost calculat per a un 0,7% de dèficit, cosa que per Rull equivaldria a haver acceptat l'exigència inicial i fer “una retallada de 4.500 milions d'euros”.

Rovira, contra el PSC

ERC, el soci que fa de crossa al govern des dels bancs de l'oposició, també va insistir ahir en la reivindicació de més flexibilització. Però mentre Convergència demanava complicitats, els republicans optaven, també ahir, per carregar contra el PSC per boca de la seva secretària general. Marta Rovira va retreure als socialistes que, alhora que critiquen per insuficient el sostre de dèficit autonòmic anunciat divendres, reclamin a l'executiu d'Artur Mas que presenti un pressupost. Per la número dos d'ERC, aquests dos discursos són incompatibles i només s'expliquen com “una tàctica política” que va qualificar de “greu irresponsabilitat”.

En línia amb Rull, ara sí, Rovira va recórrer de nou als comptes que fan el govern i els independentistes per recordar que aprovar un pressupost assumint un límit de dèficit de l'1,2% significaria “una retallada superior a les retallades del 2011 i el 2012”, cosa que comportaria “tancar hospitals, universitats i mitjans de comunicació públics”.

Al seu torn, el portaveu del PP al Parlament va confiar que el sostre per a Catalunya encara es pot millorar “amb una quantitat una mica superior”. “Estic convençut que el govern [espanyol] prendrà en consideració les necessitats que pot tenir Catalunya per garantir la seva suficiència financera”, va dir. Però va advertir igualment que la flexibilització ja anunciada deixa el gabinet de Mas “sense excuses per no presentar el pressupost de manera immediata”.

En termes similars es va expressar el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va admetre que el nou límit de dèficit “no és del tot complible”, però també va instar el govern a presentar ja els comptes perquè “no es pot demanar flexibilitat sense complir”, va dir. “No es pot dialogar i ajudar des de l'oposició i no es poden buscar pactes amplis si el govern no presenta el pressupost”, va ser la resposta de Rivera a la petició d'unitat de Rull.

LA FRASE

Cal que les forces polítiques i socials facin pinya per exigir més flexibilització del dèficit
Josep Rull
secretari d'organització de cdc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.