Política

Crítiques a CiU per fer missa en actes de govern

El PSC demana eliminar per llei les misses de l'agenda institucional

El PSC demanarà al Parlament que prohibeixi per llei que els actes institucionals de la Generalitat consisteixin en misses catòliques. “Es poden fer misses per commemorar el que calgui, però no com a actes públics del govern”, va argumentar el portaveu socialista Jaume Collboni. La protesta arriba després que aquest mes d'abril CiU convoqués com a únic acte institucional de la diada de Sant Jordi una missa i que el Dia de les Esquadres també inclogués una celebració cristiana.

El cert és que CiU va eliminar l'acte institucional de Sant Jordi al Palau de Pedralbes per una qüestió d'austeritat i només va celebrar la diada amb una missa al Palau de la Generalitat, la benedicció de roses d'entitats d'iniciativa social i la recepció de la pubilla i l'hereu de Catalunya per part del president Mas. Tot i que durant els anys del govern tripartit també es feia la tradicional missa de Sant Jordi, els socialistes addueixen que era un acte fora dels institucionals i que el president Pasqual Maragall va decidir no anar-hi.

El retorn de CiU al govern, al 2010, també va suposar la recuperació de la celebració d'una missa presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, el Dia de les Esquadres, la festa dels Mossos, malgrat que els consellers Montserrat Tura, primer, i Joan Saura, després, l'havien suprimit. El mes de juny passat també hi va haver polèmica politicoreligiosa perquè alguns diputats van denunciar que els serveis de protocol del Parlament els van enviar un correu convidant-los a la missa per Sant Tomàs Moro, patró dels polítics i governants, organitzada per l'arxidiòcesi de Barcelona.

“Nacionalcatolicisme”

“El govern –segons unes dures paraules del socialista Collboni– practica un nacionalcatolicisme vergonyant i ja superat per la societat. Fa el que sempre ha fet la dreta: barrejar religió i política.” Per això el PSC plantejarà al Parlament una proposició de llei per “garantir el caràcter aconfessional dels actes institucionals de la Generalitat”, és a dir, per prohibir de manera expressa que el govern faci misses o actes religiosos en celebracions de caràcter públic i institucional. Collboni opina que “darrerament” els actes i discursos del govern Mas “es revesteixen d'un caire religiós”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.