Economia

opinió

Contra l'‘austericidi'

El Primer de Maig, treballadors i treballadores de tot el món ens mobilitzem per reivindicar treball digne, drets laborals i socials, un canvi radical en la distribució de la riquesa i per expressar la nostra solidaritat amb tots aquells treballadors i sindicalistes que encara pateixen agressions i assassinats. Malauradament, això no és antic, èpic o nostàlgic, és actual. Xifres d'atur, llars sense ingressos o amb tots els membres a l'atur, discriminació laboral de la dona, emigració forçosa dels joves, etc., fan necessari mobilitzar-nos per mesures al servei de les persones, que apostin per reactivar l'economia i crear ocupació de qualitat. Avui es qüestionen drets i llibertats, i es reprimeix la protesta social, el diàleg social és inexistent i sectors empresarials bloquegen molts convenis col·lectius, s'incompleixen condicions laborals pactades i s'imposen ERO sense justificació. Hem de sortir al carrer a defensar drets laborals, exigir la tutela judicial efectiva, reclamar l'exercici dels drets i la llibertat sindical, i exigir transparència als governs, mecanismes de participació i diàleg social.

Les llibertats i el benestar social han avançat en paral·lel a la història del moviment obrer. La disputa per la distribució justa de la riquesa que el treball crea s'ha saldat amb l'avenç de les condicions laborals i el salari, i l'accés a béns i serveis públics. Els drets d'associació, manifestació o vaga, el dret de treball o l'educació, la salut pública i la protecció social són fruit de lluites socials i acords. Aquest camí s'ha estroncat. Els poders econòmics han aprofitat la fallida del sistema financer mundial del 2007/2008 per imposar unes polítiques de marcat caràcter antisocial que tenen com a objectiu que els poderosos incrementin la taxa de guanys i concentrin més poder i riquesa. L'austericidi només fa créixer l'atur, la pobresa i la desigualtat, i fa de la precarietat l'únic horitzó.

Hi ha alternatives i recursos econòmics suficients per crear ocupació, recuperar drets laborals, defensar els serveis públics, aturar els desnonaments, reduir la pobresa i l'exclusió social, i regenerar el sistema democràtic. Cal posar fi a les polítiques d'austeritat dogmàtica a Catalunya, Espanya i Europa. Necessitem polítiques d'estímul econòmic, redistribuir la riquesa amb una reforma fiscal progressiva i lluitar contra el frau i l'evasió fiscal. S'ha de desbloquejar la negociació col·lectiva i garantir condicions de treball dignes per als treballadors i treballadores, i impulsar la creació d'una renda garantida de ciutadania per a les persones que no tenen recursos econòmics i dotar tothom de pensions dignes. S'ha de regular la dació en pagament i el lloguer social per qui ha perdut l'habitatge i una solució justa per als afectats per les participacions preferents. Necessitem serveis públics de qualitat, universals i gratuïts, per garantir la cohesió social i evitar que facin negoci amb l'educació, la salut, els serveis socials. Calen mesures contundents contra la corrupció i per la transparència en les decisions i en la utilització dels diners públics i que governs i institucions serveixin la ciutadania i no els lobbies de poder. La ciutadania ha de poder participar en la presa de decisions, més enllà de les eleccions, i disposar de mitjans de comunicació públics que garanteixin una informació plural.

Aquest Primer de Maig hem d'evidenciar la disposició a defensar els nostres drets i les alternatives. Governs i empresaris han d'entendre que la manca de diàleg i negociació, i continuar destruint-ho tot ens instal·la en el conflicte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.