Política

Fracassa un nou intent perquè Barcelona ingressi a l'AMI

La iniciativa ciutadana impulsada per UxB requeria l'aval de 13.000 firmes i tenia el suport dels grans lobbis sobiranistes

Les dissensions internes en els partits acaben dinamitant el procés

L'Ajuntament de Barcelona no s'adherirà finalment a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). L'últim intent del grup d'Unitat per Barcelona (ERC i Democràcia Catalana) de forçar l'ingrés a l'entitat a través d'una fórmula inèdita de participació ciutadana, ha acabat embarracant i ha deixat políticament tocat un posicionament a escala local, però amb un gran rerefons ideològic i simbòlic.

En els últims mesos, l'estratègia d'UxB ha estat aconseguir l'entrada a l'AMI a través d'un procediment clàssic: portar-ho a votació al ple. L'actual correlació de forces al consistori, però, n'ha impedit l'aprovació, ja que els cinc regidors d'ICV-EUiA –que estan dividits sobre la qüestió– són essencials per sumar una majoria amb els de CiU i la coalició independentista (16) que superi la que formen el PSC i el PP (20 edils), que hi estan en contra. Davant d'aquesta situació d'enrocament, UxB va idear la celebració d'una iniciativa ciutadana per sotmetre la qüestió a debat, amb el suport logístic de la mateixa AMI, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i, en menys mesura, Òmnium Cultural. Aquest mecanisme, previst en les normes municipals reguladores de participació ciutadana, no s'ha aplicat encara a la ciutat i s'hauria activat a partir de l'obtenció de 13.000 signatures. La intenció era assolir-les en un cap de setmana, aprofitant esdeveniments com un partit del Barça i recorrent, sobretot, als associats d'aquest lobby d'entitats. L'objectiu era utilitzar l'aval de la legitimitat popular per posar pressió política a ICV-EUiA i decantar els seus vots durant la tramitació de la iniciativa ciutadana al ple.

Al final, però, les costures de l'estratègia s'haurien trencat per un flanc imprevist. Fonts properes al procés han explicat que una edil de CiU, la democristiana Sònia Recasens, estava disposada a oposar-se a l'ingrés a l'AMI si la qüestió s'articulava com a proposta formal. Unes desavinences que han estat negades pel primer tinent d'alcalde, el convergent Joaquim Forn, que afirma que el factor pel qual no ha reeixit la proposta ha estat la falta d'una majoria. Tot plegat ha forçat la mateixa AMI a replegar-se. Ja donen Barcelona per perduda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.