Societat

L'‘Ictineu 3' (no) s'enfonsa

El projecte per construir el primer submarí científic tripulat català rep el suport del Parlament

Es necessiten més diners i l'avarament es posposa, com a mínim, fins aquest estiu

Es finança per subscripció popular

Normalment, que un projecte innovador estigui a punt d'enfonsar-se no seria una bona notícia. Tret, és clar, que es tracti de l'Ictineu 3, que justament té com a únic objectiu acabar sota les aigües. Després de més de nou anys de treball, el projecte per construir el primer submarí científic tripulat del país sembla enfilar la seva recta final. De fet, les previsions eren que estaria enllestit aquesta primavera, però la falta de fons n'ha endarrerit l'avarament fins a l'estiu.

Aquestes són les previsions de Pere Forés, director general d'Ictineu Submarins, que constata com la campanya de subscripció popular per acabar la nau ha evolucionat a un ritme més lent del previst. “Després d'invertir 2,4 milions d'euros vam fer una campanya per aconseguir-ne 200.000, però encara no hi hem arribat”, explica el dissenyador industrial.

L'Ictineu 3, que amb el nom ret homenatge a Narcís Monturiol, està en un estat de producció molt avançada i ja ha superat més de 9.000 cicles de test per als diferents components. De fet, el book de pressió (el compartiment principal on anirien els dos tripulants) va ser provat fa dos anys en laboratori i va superar amb molta facilitat la pressió que resistirà quan navegui a 1.200 metres de profunditat, que serà el seu límit.

“Som pràcticament al final, acoblant les peces i acabant de muntar tots els interiors. Encara ens calen 94.000 euros per comprar les bombones d'aire comprimit i fer alguns muntatges i proves finals”, explica Forés.

Els impulsors d'aquest submarí, que volen explotar-lo posant-lo al servei de la ciència i la societat del país, han esgotat ja totes les vies de crèdits i subvencions, de manera que confien el final del projecte a la voluntat del poble català.

Fa pocs dies, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una resolució que instava el govern a donar suport econòmic i legal a la iniciativa, que “impulsaria un sector tecnològic i econòmic amb gran projecció de futur”.

Amb tot, els responsables de l'Ictineu tenen clar que, davant del panorama econòmic, el govern haurà de prioritzar les actuacions de caire social. “Sentir que el Parlament per unanimitat ens dóna suport és una font d'energia per seguir endavant. Evidentment, esperem que això es tradueixi en diners perquè alguna entitat o organisme se sensibilitzi. Com que sabem com està el país, esperem que almenys el govern ens pugui ajudar amb els temes legals”, indica el director general de l'empresa.

De manera paral·lela a la recerca de fons, l'empresa negocia amb diferents ports amb vista a l'avarament per les primeres proves submarines, necessàries per obtenir la certificació definitiva. “Barcelona ens va bé perquè el tenim més a prop del taller, però cal navegar molt endins per trobar una bona profunditat. Els de Palamós, Roses o Sant Feliu de Guíxols, en canvi, tenen grans canons submarins molt a prop”, reflexiona.

Si els terminis, que s'han allargat molts cops, es compleixen ara, l'Ictineu 3 es podrà utilitzar per prevenir riscos en casos d'enfonsaments, per fer recerca científica, actuacions als ports o fins i tot per a turisme. El dia de lloguer costarà uns 9.500 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.