Gran angular

Bons moments per a Nescafé

tones de cafè verd es processen cada any a les fàbriques de Nescafé de Girona. És l'1% de la producció mundial de cafè

Cada any es prenen al món 1.400 milions de tasses de cafè. És una de les begudes més populars del planeta i el seu consum i la seva producció no han parat de créixer des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Una de les raons que expliquen aquesta evolució és la invenció del cafè soluble per part del grup suís Nestlé, que l'1 d'abril de 1938 va presentar Nescafé; d'això fa ara 75 anys.

El cafè soluble va facilitar el consum d'aquesta infusió i va obrir nous mercats i tipologies de consumidors. Sense anar més lluny, es va colar ràpidament en les racions d'aliments dels soldats dels Estats Units que anaven a la guerra, i les restriccions durant el període bèl·lic van fer del cafè soluble un producte molt preuat.

Però la invenció del cafè soluble no va ser ni fàcil ni ràpida. El detonant van ser les collites excedentàries que a finals de la dècada dels anys vint del segle passat es van originar al Brasil, el principal productor mundial, que va comportar caigudes de preus i destrucció de part de la producció. Des del govern brasiler hi havia interès per trobar un procediment innovador per regular millor el mercat i trobar nous consumidors. Alguna cosa similar als cubs de caldo que temps abans s'havien desenvolupat amb molt d'èxit.

Nestlé –una empresa que havia nascut a partir d'innovació en el camp de l'alimentació amb farines amb llet per a infants i llet condensada– va assumir el repte d'investigar com es podria fer alguna cosa semblant amb el cafè. Però els primers treballs dels investigadors al laboratori no van donar gaires alegries. En el procés d'elaboració del cafè soluble, la beguda perdia la seva aroma característica i el seu sabor. Com que no es trobava la solució al problema, els treballs es van abandonar. Només l'empenta personal d'un dels investigadors va donar els seus fruits un temps després. Així, el 1938, Nescafé es presentava a Suïssa i, un any després, a França, al Regne Unit, als Estats Units i a dotze països més. Ràpidament es va popularitzar.

Una altra data important és el 1961, quan arriba el cafè descafeïnat al mercat. El director del negoci de cafès de Nestlé, Josep Pou, subratlla el fet que actualment el 50% del Nescafé que es consumeix a l'Estat espanyol és sense cafeïna.

A CATALUNYA.

Per a la història particular de Nescafé a casa nostra, hi ha dues dates que cal retenir. La primera, el 1954, quan el cafè soluble es distribueix a tots els comerços minoristes i comença a estar a l'abast de tothom, tot i que el 1944 ja s'havia començat a produir a la fàbrica que el grup té a La Penilla (Cantàbria).

L'altra data per retenir és el 1968, quan s'inaugura la planta de Nescafé a Girona, la primera d'Europa en l'actualitat i una de les més importants de les 27 que hi ha al món. En aquesta fàbrica i en la contigua de Dolce Gusto, de cafè en càpsules inaugurada el 2011, es processen cada any unes 80.000 tones de cafè verd (és a dir, la llavor un cop ha estat retirada de la planta, extreta de la closca i assecada), el que representa l'1% de la producció mundial de cafè. El 74% del que fabrica s'exporta a 70 països de tot el món. Precisament l'augment de la demanda internacional d'aquest producte és darrere de la decisió d'invertir 44 milions d'euros fins al 2015 amb l'objectiu de renovar íntegrament la fàbrica original on es fa el cafè soluble i el procés de descafeïnament. “Augmentarem la capacitat productiva però mantindrem la mateixa plantilla; és una forma de defensar els llocs de treball actuals fent-los més competitius”, assegura Bernard Meunier, conseller delegat de Nestlé Espanya.

La planta de cafè soluble ocupa 400 persones, i la de cafè en càpsules, unes 250 més, però encara està a dos terços de la seva capacitat total. Així, en els pròxims anys s'anirà incorporant fins a un centenar més de treballadors. Algunes d'aquestes futures incorporacions podrien ser joves de FP que participin en el programa de formació dual a partir de l'acord signat amb el Departament d'Ensenyament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a