Política

Els EUA espien els servidors d'Apple, Google i Facebook

Washington controla dades dels gegants d'internet i de trucades telefòniques

Obama posa fre a les crítiques

És segur un compte de Facebook? I parlar a través de Skype? Els serveis d'espionatge dels Estats Units han accedit als servidors de nou dels gegants d'internet, empreses com ara Google, Facebook i Apple, per extreure'n informació a través d'un programa posat en marxa durant els últims anys de l'administració de George W. Bush i que ha tingut continuïtat sota els mandats de Barack Obama.

Així ho indicaven ahir el diari nord-americà The Washington Post i el britànic The Guardian, que citaven fonts de l'administració a l'hora de justificar aquest espionatge massiu que s'empara en la lluita contra el terror. La documentació a la qual han tingut accés els diaris provaria el control fet per agències com ara l'FBI sobre correus electrònics, fotos, vídeos, arxius i continguts de xats.

Registre de trucades

Aquestes filtracions apugen el to del debat sobre els límits entre seguretat i privacitat als EUA, quan el país és en plena controvèrsia per la revelació, dijous, del control dels registres de milers de trucades ordenades per l'administració a la companyia telefònica Verizon. Arran de tot l'enrenou, Obama va posar fre a les crítiques dient que el programa és “secret perquè està classificat”, però que té un ampli “suport bipartidista” al Congrés i té la supervisió del poder judicial.

En el programa hi haurien participat Microsoft, Facebook, Google, Apple, Yahoo, Skype, Youtube, AOL i PalTalk, tot i que aquestes van negar ahir haver actuat en connivència amb els serveis secrets: “No donem accés als servidors a cap agència del govern; si ho volen fer, cal una ordre judicial”, va dir un portaveu de Google.

Informació compartida amb el Regne Unit

L'agència de seguretat i el centre de comunicacions del govern britànic haurien rebut informació extreta pels serveis secrets nord-americans a través de les grans empreses d'internet, segons publicava ahir el diari The Guardian, que també detalla com els agents nord-americans van compartir amb els seus col·legues de Londres el contingut d'arxius, correus electrònics, fotos i converses de xats, que podien obtenir sense haver de demanar-ne permís als propietaris.

El centre de comunicacions britànic va tenir accés a les dades gràcies a l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (ASN), com a mínim des del juny del 2010 i, amb aquesta informació, hauria elaborat 197 informes des de l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.