Política

L'Estat torna a judicialitzar la sobirania, ara la fiscal

Ha denunciat Vic perquè va aprovar pagar els impostos a Catalunya

Llanos de Luna suma un altre front a les denúncies per les banderes i el territori lliure

Uns vuitanta ajuntaments han aprovat la moció

La delegada de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha trobat un altre front en la seva particular croada contra tot allò que faci tuf de sobiranisme: els ajuntaments que han aprovat pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana en lloc de fer-ho a l'estatal. Una moció a la qual s'han sumat uns vuitanta consistoris i que, de fet, és simbòlica, ja que l'agència catalana acaba ingressant els diners que recapta a l'estatal. Però aquest simbolisme no agrada a Llanos de Luna, que ha presentat un contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Vic, la primera gran ciutat catalana que va aprovar aquesta proposta. De fet, Llanos de Luna ja havia denunciat l'acord plenari de l'Ajuntament de Cassà de la Selva de donar suport a la moció a favor del moviment Diem Prou, a favor de la insubmissió fiscal. Segons el contenciós de l'Estat contra Vic, amb aquesta manera d'actuar Vic vulnera articles aprovats en l'Estatut i de la llei de finançament de les comunitats en règim comú i l'ordre que estableix el procediment i les condicions per domiciliar el pagament de determinats deutes que tenen atribuïda la seva gestió a l'agència estatal. A banda, sosté que un ajuntament no té competències sobre aquesta qüestió, basant-se en jurisprudència prèvia.

En declaracions a Europa Press, l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, es va limitar a dir: “Això ens portarà feina, però només faltaria que no poguéssim decidir on volem pagar els impostos.” També va assegurar que l'Estat va en contra de tot allò que soni a sobirania. El mes d'abril passat, onze municipis van fer efectiu l'ingrés a l'Agència Catalana Tributària, i posteriorment també ho han fet diputats d'ERC. El conseller de Presidència, Francesc Homs, va defensar ja fa temps la validesa d'aquesta acció i va anunciar que la Generalitat està ultimant un mecanisme que dóna més seguretat jurídica i que estarà llest passat l'estiu.

Aquest és un altre front que obre la delegada de l'Estat i que se suma a altres polèmiques que ha protagonitzat. Va començar portant als tribunals els ajuntaments que no tenen penjada la bandera espanyola als balcons de la façana justificant-se en l'obligatorietat de la llei de banderes. Després van venir els contenciosos contra els municipis que han aprovat declarar-se territori lliure i sobirà de manera simbòlica i els que va presentar contra Girona per haver llogat trens perquè els ciutadans anessin a Barcelona amb motiu de la manifestació de la Diada. Últimament ha protagonitzat una agra polèmica en participar en un acte d'homenatge a la División Azul, que va combatre al costat del nazisme. Des de diferents fronts –fins i tot al Parlament– s'ha demanat la dimissió de María de los Llanos de Luna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.